Književnost

Pjesničko natpjevavanje Gavrića i Rakulja u Banskom dvoru

Pjesničko natpjevavanje Gavrića i Rakulja u Banskom dvoru
Foto: Ilustracija | Pjesničko natpjevavanje Gavrića i Rakulja u Banskom dvoru

BANJALUKA - Kiša koja je onemogućila da se pjesničko natpjevavanje banjalučkih pjesnika Gorana Gavrića Grge i Milana Rakulja u ponedjeljak uveče održi u "Art dvorištu" Banskog dvora nije spriječila publiku da gotovo do posljednjeg mjesta napuni Vijećnicu ovog kulturnog centra i zajedno s učesnicima stvori jednu neobično živu atmosferu za pjesničke večeri.

Pjesnici su naizust i naizmjenično, uz povremenu pratnju gitariste Aleksandra Savića, govorili svoje pjesme iz dosad objavljenih zbirki pjesama - Gavrić iz knjige "Tunel", a Rakulj iz knjiga "Gluvi putnik" i "Poezija u kostima", kao i neke od novih radova. O njihovom liku i djelu pričao je Milan Milošević, glavni i odgovorni urednik časopisa za književnost i umjetnost "Srp".

"Rakulj i Gavrić kao djeca rata pjevaju iz iskustva. Više puta osporavani i obeshrabrivani u svojim nakanama, njihovi stihovi su dokaz da se nisu predali, a predaji su bili blizu. Nema visokoparnih govora, nema patetičnih besjeda, nema udvorništva strukturama. Samo stih do svog brata stiha", kazao je u svojoj besjedi Milošević, a svoje utiske s nama podijelio je i Goran Gavrić Grga.

"Na 'Brankovom kolu' 2013. prvi put sam se susreo sa formom pjesničkog natpjevavanja. Ta forma podrazumijeva da dva pjesnika naizust govore po jednu svoju pjesmu. Pjesme mogu i da se čitaju, ali u mom slučaju se govore napamet. Nakon jednočasovnog prijateljskog duela sa Milanom Rakuljem mogu reći da sam zaista zadovoljan interakcijom publike i nadam se da ćemo i u budućem periodu nastaviti s ovom praksom", rekao je Gavrić.

Prije samog natpjevavanja prisutnima se obratio Danijel Mihić, idejni tvorac Inicijative građana "Kultura kulturi", koja je u saradnji sa Kulturnim centrom Banski dvor i organizovala ovo veče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije