Književnost

Pjesnik Đorđo Sladoje dobitnik nagrade "Despotica mati Angelina"

Pjesnik Đorđo Sladoje dobitnik nagrade "Despotica mati Angelina"
Foto: Srna | Pjesnik Đorđo Sladoje dobitnik nagrade "Despotica mati Angelina"

Novosadski pjesnik Đorđo Sladoje ovodišnji je dobitnik nagrade "Despotica mati Angelina", za doprinos ljepoti i dostojanstvu života.

Osim Sladoja, ovu nagradu je dobio i ansambl "Vila" iz Novog Sada.

Nagradu tradicionalno dodijeljuju Eparhija sremska i Radio-televizija Vojvodine /RTV/, uz podršku Matice Srpske.

Laureatima će nagradu uručiti NJegovo preosveštenstvo episkop sremski Vasilije na Dan Svete Majke Angeline u nedjelju, 12. avgusta, u manastiru Krušedol na Fruškoj Gori.

Drevni fruškogorski manastir je zadužbina njene porodice, odnosno posljednjih sremskih despota Brankovića, iz loze Nemanjića.

U obrazloženju uz nagradu, koje su potpisali episkop Vasilije i urednik i autor u Umjetničkom programu RTV-a Sofija LJukovčan, navodi se da je za laureate "ljubav najekskluzivnije stanje duše".

"Uz ljubav, kao ubedljivo najekskluzivnije stanje duše, upravo je lepota ta koja rađa misao o dostojanstvu i dragocenu spoznaju da smo deo Uzvišenog, te da imamo koga da pamtimo i na koga da se ugledamo. Želimo da tu istinu svako od nas ponese kući sa dodele ove nagrade i svojim delovanjem oživljava u svojoj svakodnevici", navodi se u obrazloženju nagrade.

Pjesnik Sladoje, koji je urednik književnog programa u Kulturnom centru Novog Sada, istakao je da ga je ova nagrada iskreno obradovala, jer je prepodobna mati Angelina i poslije pet vijekova, ostala simbol duhovne snage i ljepote, i primjer žrtvovanja za opšte dobro na način koji je danas gotovo nezamisliv.

On je rekao da se dobro osjeća u društvu dosadašnjih dobitnika - Đorđa Nikolića, Matije Bećkovića, Rajka Petrova Noga, Emira Kusturice i drugih poznatih ličnosti iz svijeta umjetnosti.

Nagrada se dodijeljuje u slavu srpske despotice, zadužbinarke i svetice Angeline Branković, prepodobne mati Angeline, a na početku je dodijeljivana za najbolju objavljenu knjigu na srpskom jeziku.

Tako je 2013. godine za knjigu "Vi niste od ovoga sveta" dodijeljena pjesniku Đorđu Nikoliću, 2014. godine za poemu "Oli mi ga dat", pjesniku Matiji Bećkoviću i 2015. godine za zbirku "Preko pepela", pjesniku Rajku Petrovu Nogi.

Od prošle godine prerasla je književni kontekst, pa se dodijeljuje instituciji i zaslužnom pojedincu za njihova djela i djelanja kojima doprinose ljepoti i dostojanstvu života.

Ovu nagradu prošle godine je dobio proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica i Galerija Matice Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije