Književnost

Pjesnik Nenad Grujičić: Povratak korijenima i djetinjstvu

Pjesnik Nenad Grujičić: Povratak korijenima i djetinjstvu
Foto: Ilustracija | Pjesnik Nenad Grujičić: Povratak korijenima i djetinjstvu

PRIJEDOR - Prijedor je meni što Vranje Bori Stankoviću ili Dablin Džejmsu Džojsu. Značajan deo svoga pesničkog i proznog stvaralaštva posvetio sam svetlosti i zvucima detinjstva. To su neprolazne arkadijske slike koje ovenčavaju svaki umetnički čin u melodiji maternjeg jezika.

Ovako Nenad Grujičić, ugledni srpski pjesnik sa novosadskom adresom i prijedorskim korijenima, najavljuje svoje gostovanje u Potkozarju i Podgrmeču. Grujičić će, naime, večeras nastupiti u Oštroj Luci na pjesničkoj manifestaciji "Šušnjar 2017", dok će sutra u prijedorskoj "Galeriji 96" kao glavni gost nastupiti na promociji drugog broja časopisa "Srp". U četvrtak se njegovo gostovanje očekuje u Kozarskoj Dubici.

U okviru "Kulturnog ljeta" u Prijedoru, 12. avgusta će po pozivu kneza Radovana Egića svojom besjedom svečano otvoriti "Dragotinjske večeri 2017", jedinstvenu kulturnu manifestaciju u jedinoj kneževini na Balkanu, u mjestu Dragotinja na Kozari.

Ovim povodom, odnosno povodima, Grujičić, inače dobitnik književne nagrade "Skender Kulenović" na "Književnim susretima na Kozari" 2005. godine i laureat nagrade "Šušnjar" za 2002. godinu, ističe da se bez svijesti o zaostavštini ne putuje na Šušnjar i Kozaru, a pogotovo ne na tamošnje književne susrete. Ta svijest, između ostalog, kako kaže, kod njega je utkana i vijencem ispisanih imena sa prezimenom Grujičić na monumentalnom spomeniku na Mrakovici.

"To govori o porodičnim tragovima moje loze u velikoj srpskoj tragediji iz Drugog svetskog rata tokom neprijateljske ofanzive, to jest napada nemačke armade i ustaške nemani na goloruki srpski narod i decu. Grandiozan je junački partizanski proboj kroz đavolji obruč fašističkih zveri, proboj koji toj čuvenoj bici daje oreol antičke epopeje", kaže Grujičić.

Ističe da će na Šušnjaru, jednom od naših najvažnijih nadahnuća i sastajališta, gdje se prisjećamo biblijske tragedije 5.500 umorenih Srba na ovoj podgrmečkoj tački u Drugom svjetskom ratu, i na promociji "Srpa" govoriti poemu "Pokrivanje kuće". Inače, časopis "Srp" objavio je ovu poemu u rubrici "u redu za čitanku".

"U slavu života i ljudske pobede nad ništavilom kazivaću svoju poemu 'Pokrivanje kuće', koja govori o podizanju čoveka iz pepela, o feniksovskoj snazi neprestanog obnavljanja ognjišta i doma", najavljuje Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije