Književnost

Počeli "Prolećni Brankovi dani 2019"

Počeli "Prolećni Brankovi dani 2019"
Foto: Srna | Počeli "Prolećni Brankovi dani 2019"

Jedinstvena pjesnička manifestacija "Prolećni Brankovi dani 2019", posvećena jednom od najvećih pjesnika evropskog lirskog romantizma 19. vijeka - Branku Radičeviću, otvorena je danas u Sremskim Karlovcima.

Na ovoj manifestaciji, upriličenoj u najstarijoj srpskoj gimnaziji - Karlovačkoj gimanziji, uručena je prestižna nagrada "Pečat varoši sremskokarlovačke" za 2018. godinu, a laureati su Boško Suvajdžić, Ivan Lalović, Jasna Milenović i Saša Nišavić.

Nagradu je pjesnicima uručio predsjednik kulturne institucije Brankovo kolo Nenad Grujičić.

"Nagrada `Pečat varoši sremskokarlovačke` je nagrada koja se u potpunosti uklapa u veliku misiju Brankovog kola - da podstakne i mlade i stare pjesnike da istraju u poetskom stvaralaštvu", istakao je Grujičić.

Grujičić je dodao da je institucija Brankovo kolo oduvijek bila okrenuta mladim pjesnicima i njihovom talentu.

"Pesnički govor je vanvremeni govor koji pesnik uvek koristi da peva o stvarima u svom vremenu. Imati talenta za poetsku umetnost jeste velika privilegija, ali mi svakom mladom pesniku kažemo da što pre treba da stekne `talenat na talenat` - mora što pre da stekne hipersvest o urođenom talentu, ultrasvest o sopstvenom talentu na javnoj sceni, odnosno, kako da taj pesnički krst nosi na leđima kroz javni život", pojasnio je Grujičić.

U ime nagrađenih pjesnika zahvalio je Boško Suvajdžić, koji je naglasio da ih nageada "Pečat varoši sremskokarlovačke" po mnogo čemu obavezuje.

"Nagrada `Pečat varoši sremskokarlovačke` nizom velikih pjesničkih imena koja su je dobila, ugledom tradicije, ali i lirskim dostojanstvom mladosti, čini čast i ujedno obavezuje. Zahvaljujem Brankovom kolu, organizatorima i stručnom žiriju na nagradi koju smo dobili. Ali, pre svega zahvaljujemo Branku Radičeviću, pesniku lirske radosti i sete, ljubavi i umiranja, tuge i opomene", rekao je Suvajdžić.

U dijelu programa otvaranja manifestacije "Pesnička uzdarja" učestvovali su pjesnici Gordana Đilas, Alekandra Batinić, Suzana Rudić i Sonja Padrov Tešanović.

U dijelu programa "Muzički darovi" nastupila je operski umjetnik Jovana Kojić, pijanista Kaja Mandić i etno-pjevačica Katarina Popović.

U programu "Glumački darovi" nastupile su Teodora Kušić i Danica Petrović.

Svoju poeziju recitovali su đaci Karlovačke gimnazije - Aleksa Vilić, Natalija Đorđević i Tamara Bardun.

Na ceremoniji otvaranja "Prolećnih Brankovih dana", za 20. mart najavljena je monodrama "Ima neka tajna veza", posvećena pjesniku Dušku Trifunoviću, u izvođenju mladog dramskog umjetnika Milana Dimića iz Banjaluke.

Na Svjetski dan poezije - 21. marta, biće promovisane dvije knjige talentovanih mladih pjesnika Aleksandre Batinić "Antikitera" i Suzane Rudić "Druga strana ogledala", koje su štampane za 195. Brankov rođendan.

Kultni "Spomenar Mine Karadžić", koji je priredila Mina Đurić na srpskom, ruskom i njemačkom jeziku, premijerno će biti predstavljen 26. marta.

Na svečanom zatvaranju "Prolećnih Brankovih dana 2019", 28. marta, u Spomen-biblioteci Karlovačke gimnazije svečano će biti uručena i "Velika povelja Brankovog kola" Kseniji Maricki Gađanski, koja je prije šest decenija završila najstariju srpsku Karlovačku gimnaziju.

Tradicionalni "Prolećni Brankovi dani", koji su počeli danas - na 195 rođendan Branka Radičevića po julijanskom kalendaru, trajaće do 28. marta, na pjesnikov rođendan po gregorijanskom kalendaru.

Organizator ove manifestacije je institucija kulture Brankovo kolo.

Branko Radičević (1824-1853) bio je jedan od najvećih srpskih liričara evropskog pjesničkog romantizma.

Napisao je 54 lirske i sedam epskih pjesama, dva odlomka epskih pjesama i 28 pisama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije