Književnost

Počeo 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

Počeo 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga
Foto: N.N. | Počeo 63. Međunarodni beogradski sajam knjiga

BEOGRAD - Šezdeset treći Međunarodni beogradski sajam knjiga, koji je danas počeo pod sloganom "Radost čitanja", privukao je brojne ljubitelje pisane riječi iz Srbije, ali i regiona i svijeta.

Ovogodišnje izdanje sajma, koji traje do 28. oktobra, održava se na površini od 30.000 metara kvadratnih, gdje se predstavlja oko 1.000 izdavača iz Srbije i inostranstva.

"Očekujemo najveću potražnju klasika Ive Andrića, Dučića... ali i novih hit izdanja, knjiga o fantastici i misteriji", rekla je Maja Radonjić, portparol i pomoćnik urednika Međunarodnog sajma knjiga u Beogradu.

Republika Srpska će u 55 promotivnih programa u salama za promocije i na sopstvenom štandu predstaviti ukupno 111 izdanja. Ovo je jubilarni, deseti nastup Republike Srpske na beogradskom sajmu knjige, u organizaciji Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Tokom trajanja Sajma biće predstavljeno oko 500 programa. U programu "Pišem, dakle postojim" biće portretisani eminentni srpski pisci u razgovoru sa kritičarima koji prate njihovo stvaralaštvo - Ljubica Arsić i Vasa Pavković, Goran Petrović i Jana Aleksić, Vladan Matijević i Tamara Krstić, Milosav Tešić i Aleksandar Jovanović, Zlata Kocić i Jasmina Ahmetagić, Milena Marković i Muharem Bazdulj.

Program "Misliti o knjizi" otvoriće niz pitanja: kakav je status teorijske literature, gdje vodi popularizacija istorije, da li je potreban alternativni književni kanon, koliko je politika bila povezana sa književnošću u Jugoslaviji i ima li tabu tema u srpskoj književnosti.

Tu su još i programi "Knjiga će spasiti svet", "Knjiga u javnosti", "Slušanje/gledanje knjiga"... 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije