Književnost

Podgorički pjesnik Andrija Radulović gostovao u Trebinju

Podgorički pjesnik Andrija Radulović gostovao u Trebinju
Foto: Arhiva | Podgorički pjesnik Andrija Radulović gostovao u Trebinju

TREBINJE - U okviru programa "Trg pjesnika", koji će se u narednim danima odvijati u sklopu "Trebinjskog kulturnog ljeta", u ponedjeljak uveče na platou ispred Kulturnog centra svoje stihove govorio je Andrija Radulović, pjesnik iz Podgorice.

Radulović, koji je do sada objavio 10 knjiga poezije i više puta je nagrađivan, u Trebinju je već tridesetak puta govorio svoje stihove.

"Trebinje je meni najmiliji grad, poslije mog rodnog grada, i to ponajviše zbog Dučića i zbog Njegoša, koji se ovdje susreću i koji su, na kraju krajeva, okrenuti jedan drugome, što se tako dobro i vidi na trebinjskom 'Trgu pjesnika', gdje su njihovi spomenici", kazao je Radulović.

Objašnjavajući da je Dučić u Trebinju ponajviše "posijao" sjeme kulture koje dalje "razasijavaju" mlade generacije, njegujući tradiciju stiha kao malo gdje drugdje, Radulović je naglasio da su poznate pjesničke figure njegove česte inspiracije.

"I u mojoj najnovijoj knjizi pod nazivom 'Bijela pčela Volta Vitmena' utkano je ime pjesnika koji se smatra ocem slobodnog stiha, a kojeg sam ja zavolio još u ranoj mladosti, pa sam, u stvari, to njegovo ime utkao u svoje stihove", ispričao je Radulović.

Crnogorski pjesnik, koji svoje pjesme voli nazivati "ćiriličnim stihovima", najviše je govorio upravo dijelove iz ove zbirke, kao i iz "Snježne azbuke", koja je svojevremeno bila veoma popularna i dosta prevođena.

Kaže da ima u pripremi još dva rukopisa za koje se nada da će krajem godine ući u štamparije, da bi naredne godine bili promovisani, vjerovatno i u Republici Srpskoj.

Poezija Andrije Radulovića prevedena je na dvadesetak stranih jezika, zastupljen je u nizu domaćih i inostranih antologija, izbora, panorama i atlasa poezije, a nosilac je i velikog broja crnogorskih i međunarodnih nagrada i priznanja za poeziju.

Nakon njegove, slijede pjesničke večeri Milice Bakrač i drugih pjesnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije