Književnost

Ponovo sahranjeni posmrtni ostaci Pabla Nerude

Ponovo sahranjeni posmrtni ostaci Pabla Nerude
Ponovo sahranjeni posmrtni ostaci Pabla Nerude

SANTJAGO DE ČILE - Posmrtni ostaci čileanskog pesnika i nobelovca Pabla Nerude, koji su 2013. godine ekshumirani da bi se utvrdilo da li su ga ubili agenti diktatora Augusta Pinočea, ponovo su sahranjeni.

Kovčeg sa posmrtnim ostacima jednog od najvećih južnoameričkih pjesnika prenijeti su jutros iz prestonice Santjaga u Isla Negru, posljednjeg mjesta Nerudinog boravka, gdje su sahranjeni.

Pablo Neruda, koji je umro 1973. godine, ponovo će počivati u vrtu svoje vile na obali Pacifika, pored supruge Matilde Urutije, prenijela je agencija Frans pres.

Poslije duge pravne bitke, tijelo nobelovca ekshumirano je u aprilu 2013. godine kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima je umro, a rezultati analiza još nisu dali konačan odgovor na to pitanje.

Prema zvaničnom izvještaju o smrti, koji je izdala vojna hunta, pjesnik je umro od raka prostate nekoliko dana po izbijanju državnog udara 1973. godine.

Nerudin vozač Manuel Araja tvrdio je da je piscu, koji je bio pristalica Komunističke partije, ubrizgana smrtonosna injekcija dan uoči puta u Meksiko, gdje je namjeravao da ode u dobrovoljno izgnanstvo kako bi upravljao aktivnostima protiv generala Pinočea.

Tim španskih stručnjaka otkrio je u maju 2014. godine u pjesnikovim posmrtnim ostacima prisustvo velike količine bakterija stafilokoka, koje su najvjerovatnije ubrizgali agenti vojne hunte.

Konačni rezultati posljednje analize trebalo bi da budu gotovi u maju, kada će procedura i zvanično biti okončana.

Neruda, koji je 1971. dobio Nobelovu nagradu za književnost, najpoznatiji je po svojoj ljubavnoj poeziji.

Bio je i ljevičarski političar i diplomata i blizak prijatelj socijalističkog predsjednika Salvadora Aljendea, koji se ubio da ne bi pao u ruke onima koji su izveli vojni udar 11. septembra 1973, predvođeni generalom Pinočeom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije