Književnost

Popoviću "Njegoševa nagrada" za roman "Čovjek bez lica"

Popoviću "Njegoševa nagrada" za roman "Čovjek bez lica"
Foto: Srna | Popoviću "Njegoševa nagrada" za roman "Čovjek bez lica"

CETINJE - Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uručio je večeras na Cetinju književniku Miloradu Popoviću "Njegoševu nagradu" za roman "Čovjek bez lica".

Vujanović je ocijenio da je "Njegoševa nagrada" dio književnog i identiteta kulture Crne Gore, te da ukupno Njegoševo djelo podstiče i obavezuje da se izgrađuje ličnost na poštovanju morala i pravde, saopšteno je iz kabineta crnogorskog predsjednika.

"Na idealu čojstva, prema kome čovjek ne treba da bude `čovjek bez lica` iz naslova romana dobitnika ovogodišnje nagrade, već `čovjek sa licem`, karakterom i osobenošću ili kako Njegoš poručuje - `Ime česno zasluži li na njoj/ on je ima rašta polaziti`", naveo je Vujanović.

On je rekao da su ambicije i vrijednosti nagrade opredijeljene grandioznim djelom Njegoša - ličnosti epohalne vrijednosti, čije su nemjerljive zasluge za stvaranje crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta.

"Pjesnik koji Lovćen, svoj posljednji zemaljski hram, postavlja kao svjetionik, prema kome se mjeri sve što je vrijedno u našoj književnosti. To nas i obavezuje na stalno istraživanje njegove književne i vladarske uloge, jer je djelo Njegoševo po svojoj slojevitosti i dubini uvijek neistražena vrijednost", istakao je Vujanović.

Prema njegovim riječima, ove godine se obilježava 170 godina od štampanja "Gorskog vijenca" u jermenskom manastiru u Beču 1847. godine.

Vujanović je naveo da je Njegoš nesumnjivo bio jedna od najmarkantnijih figura crnogorske i evropske duhovnosti čije je djelo svevremeno.

"Sa nebeskih visina Njegoš je svjedočio da je život borba neprestana, da svako nestajanje rađa novo nastajanje, a da se svijet čuva snagom uma, koji mu podaruje opstajanje - `Nad svom ovom grdnom mješavinom/opet umna sila toržestvuje`", naveo je Vujanović.

On je dodao da je Njegoš, kao vladar i državnik, bio posvećen stvaranju moderne države, te da predstavlja snažnu simboliku čovjeka koji je život posvetio dobru svoje države.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije