Književnost

Predstavljanje Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu

Predstavljanje Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu
Foto: Tanjug | Predstavljanje Republike Srpske na Sajmu knjiga u Beogradu

BEOGRAD - Najvažnija izdanja i imena koja su zadužila srpsku naciju i kulturu biće predstavljena na štandu Republike Srpske u okviru 62. međunarodnog sajma knjiga u Beogradu.

Predstavljanje izdavaštva s ove strane Drine zvanično je počelo danas, a tim povodom Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, izjavio je da ga raduje što će i ove godine biti predstavljena najznačajnija izdanja iz RS i sve ono što su iznjedrili savremena književna scena i sljedbenici Kočića, Ćopića i drugih stvaralaca koji su dali doprinos očuvanju srpskog pisma i jezika.

Prema njegovim riječima, posebno je značajno što je ovogodišnji nastup posvećen 250 godina od rođenja Filipa Višnjića i da je slogan nastupa "Te gledajte šta vam knjige kažu" višestruko značajan i poziva na povratak istinskim vrijednostima.

Posjetioci štanda RS na beogradskom sajmu su imali priliku da prisustvuju i predstavljanju prvog toma Enciklopedije Republike Srpske u izdanju Akademije nauka i umjetnosti RS.

Mladen Cicović, direktor Predstavništva RS u Beogradu, istakao je da RS već devetu godinu zaredom organizuje nastup na ovom sajmu i dodao da će u narednim sajamskim danima na ovom štandu biti 43 promocije, gdje će biti predstavljeno 67 knjiga, šest časopisa i dva zbornika.

Kao jedan od značajnijih događaja sajma je predstavljeno i kritičko izdanje "Sudanije" Petra Kočića u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

Za razliku od prvog dana, danasašnji dan obilježile su i veće posjete, a posebnu pažnju privuklo je gostovanje nobelovke Herte Miler, koja je u polučasovnom razgovoru govorila o svom književnom radu, ali i o posebnostima sopstvenog identiteta, političkog položaja nekad i sad, iskustvenog prtljaga koji je postao okosnica većeg dijela njenog literarnog opusa, te na kraju o svom prepoznatljivom književnom jeziku.

Kroz različite programe, sajam će obilježiti i 800 godina od krunisanja Stefana Prvovjenčanog, 250 godina od rođenja Filipa Višnjića, 125 Ive Andrića, 150 godina od smrti Šarla Bodlera, vijek od smrti Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, 170 godina Njegoševog "Gorskog vijenca", 50 godina od izdavanja romana "Sto godina samoće" Gabrijela Garsije Markesa i romana "Derviš i smrt" Meše Selimovića.

Knjiga "Pobjeda Srpske" predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, u kojoj su sabrani njegovi govori, predstavlja putokaz koji treba slijediti jer ukazuje kuda Srpska treba da ide u buducnosti, rekao je recenzent Milan Ljepojevic na promociji ovog djela na Beogradskom sajmu knjiga.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije