Književnost

Predstavljen do sada neobjavljen Kočićev rukopis "Sudanija"

Predstavljen do sada neobjavljen Kočićev rukopis "Sudanija"
Predstavljen do sada neobjavljen Kočićev rukopis "Sudanija"

BANJALUKA - Do sada neobjavljeni rukopis pod nazivom "Sudanija, komedija u četiri čina s pevanjem", dramatizacija koju je Petar Kočić pisao u duševnoj bolnici u Beogradu 1915. godine, predstavljen je danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS (NUB RS) u Banjaluci.

Naime, prošle godine su, povodom stogodišnjice od smrti Petra Kočića, NUB RS i "Službeni glasnik RS", pod naslovom "S planine i ispod planine i druga proza", objavili kritičko izdanje pripovijedaka ovog velikana srpske književnosti.

Tom prilikom priređivači pomenutog kritičkog izdanja Dušan Ivanić (Univerzitet u Beogradu) i Vanja Šmulja i Spomenka Kuzmanović (NUB RS) prvi put su se, istražujući građu u Narodnoj biblioteci Srbije, sreli sa autografom "Sudanije".

Ljilja Petrović-Zečić, direktorica NUB RS, napomenula je da su prilikom prvog susreta sa ovim rukopisom priređivači uočili velike sličnosti sa autografom "Mrgude", jedinim sačuvanim Kočićevim rukopisom, i posumnjali su da je ova prerada "Sudanije" isto tako pisana Kočićevom rukom.

Na njenu priču nadovezala se i Spomenka Kuzmanović, koja je brojnoj novinarskoj ekipi pojasnila da je ovaj autograf sve do sada bio neotkriven iz razloga što se smatralo da je autor te prerade Milan Jovanović Stojimirović, pisar iz duševne bolnice u kojoj je boravio Kočić, ali, između ostalog, i zbog toga što "Sudanija" nije među onim Kočićevim ostvarenjima koja su inspirisala istraživače.

"Sličnost sa rukopisom 'Mrgude' nije nam bila dovoljna da sa sigurnošću možemo u javnosti reći da je i drama 'Sudanija' Kočićevo djelo. I onda smo se obratili Jedinici za forenziku  Kriminalističko-tehničkog centra MUP RS i sa njima smo počeli da prikupljamo podatke. Prvo smo pogledali Stojimirovićev rukopis koji nam je stigao iz Muzeja iz Smedereva, a koji je potvrdio da 'Sudanija' definitivno nije njegovo djelo", pojasnila je ona.

Slučaj je dalje zahtijevao još stručniju potvrdu, odnosno potvrdu od strane forenzičkih vještaka.

Ljubomir Gogić, vještak u MUP-u RS, potvrdio je da su ustanovili relevantne podudarnosti rukopisa "Mrgude" i "Sudanije", ali to nije bilo dovoljno pa su tražili i Kočićeve rukopise koji su nastali u približno vrijeme kada i ovaj autograf.

"Prilikom analize utvrđeno je da je to nepotpun rukopis, koji se ne odmiče od bukvarskih formi slova, što je čudno, uzimajući u obzir činjenicu da je Kočić bio književnik koji se pismeno savršeno izražavao. Takođe se primjećuje i podrhtavanje ruke, odnosno došlo je do regresije njegovog pisanja", potvrdio je Gogić.

Nakon više od dva mjeseca rada tim je došao do zaključka da je u pitanju rukopis Petra Kočića.

Dramu "Sudanija, komedija u četiri čina s pevanjem" Kočić je pisao u duševnoj bolnici u Beogradu u ljeto i jesen 1915. godine.

Vanja Šmulja iz NUB RS je navela da je sadržinski u pitanju fabula "Sudanije" transponovana u dramsku formu, s dodatkom dvije pjesme i par detalja o advokatu Ratku Zmijanjcu ili rješavanju agrarnog, odnosno pitanja kmetskih odnosa, nezavršena, nekompletna, bez veće umjetničke vrijednosti, estetski neuporediva s pripovijetkom (pogotovo po pitanju jezika, koji je jedan od najkarakterističnijih elemenata Kočićevog stvaralaštva).

"Primjetno je da su numeracije, od kojih su neke pisane i naopako, kao i samo imenovanje likova zbrkani. Ali isto tako, u pitanju je, i to ne samo formalno, jedna nova kockica u mozaiku srpske književne istoriografije, i svakako jedno novo polazište za proučavanje Kočićevog života i djela", rekla je ona.

Petrović-Zečićeva je potvrdila da NUB RS ove godine, povodom 140 godina od rođenja Petra Kočića, priređuje jubilarno izdanje "Sudanije". Priređuje se kao pripovijetka (kako je do sada i objavljivana) i kao drama, prema rukopisu prerade "Sudanije", a sve bi trebalo biti objavljeno do septembra.

Fakti

- Pisan grafitnom olovkom

- Nastao u ljeto-jesen 1915. godine

- 10,5x17x5 - format papira

- 79 strana ima tekst

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije