Književnost

Predstavljen drugi broj prijedorskog časopisa za književnost i umjetnost

Predstavljen drugi broj prijedorskog časopisa za književnost i umjetnost
Foto: Ilustracija | Predstavljen drugi broj prijedorskog časopisa za književnost i umjetnost

PRIJEDOR - Pred dupke punom "Galerijom 96" u gradu na Sani sinoć je promovisan drugi broj "Srpa", časopisa za književnost i umjetnost, čiji je pokrovitelj, kao i u slučaju prvog broja, bio grad Prijedor.

Velikom interesovanju za ovu promociju umnogome je doprinio dolazak Nenada Grujičića, književnika sa novosadskom adresom i prijedorskim korijenima, koji je veliki dio svog opusa posvetio zavičaju svojih predaka u kojem je proveo djetinjstvo i školske dane.

Upravo iz tog opusa jeste i poema "Pokrivanje kuće", objavljena u rubrici "U redu za čitanku" drugog "Srpa". Grujičić je poemu u kojoj je utkano i narodno blago u vidu ojkače, tradicionalne krajiške pjesme, čitao u dva navrata sa pjevanjem na mjestima gdje se nalaze ojkački stihovi. Oduševljena publika gromoglasnim aplauzom ispratila je ovaj vid interpretacije, a Grujičić je kazao da je počastvovan pozivom mladih entuzijasta i osnivača "Srpa", kao i tim što je "Pokrivanje kuće" čitao u Prijedoru nakon punih 12 godina, koliko je prošlo od kada je dobio nagradu "Skender Kulenović" na književnim susretima na Kozari.

Pored Grujičića, na promociji su učestvovali banjalučki pjesnik Željko Džafić, koji je govorio stihove iz svoje druge knjige pjesama "Vrijeme šuta kamenčiće", a koji su zastupljeni u "Srpu", Milan Vulić, član redakcije, i Milan Milošević, glavni i odgovorni urednik "Srpa". Vulić i Milošević rekli su nešto više o samom časopisu, ali i o preprekama na koje su nailazili prilikom realizacije kako prvog, tako i drugog broja ovog slobodno možemo reći značajnog lista za kulturu ne samo Prijedora, već i šire regije.

"Ovaj put moj zadatak je bio manje stresan nego prilikom realizacije prvog broja, ali u istoj mjeri nezahvalan, jer sam se morao pozabaviti izvlačenjem obećanog materijala od saradnika i njegovom selekcijom. Shodno umjetničkom rodu najvećeg broja primljenih radova, i u drugom broju pretegla je književnost", kazao je Milošević, napominjući da je rješenje naslovne stranice drugog broja dao akademski slikar Renato Rakić, kao i da su pored književnika tu zastupljeni i likovni umjetnici Marija Đaković, Miloš Vujić, Duško Bojanić, te strip majstori Esmir Prlja i Filip Andronik.

Ono što je važno istaći u vezi sa "Srpom" jeste prevodilačka aktivnost. Tako su se, kao i u slučaju prvog broja, kada je djelo poznatog italijanskog književnika Andrea Đ. Pinketsa prvi put publikovano u prevodu na srpski jezik, i ovaj put među koricama drugog broja našli prevodi rijetkih bisera književnosti Johana Gotfrida Hardera i Elizabete Gaskel, ali i proza u "novom ruhu" čuvenog nobelovca Ernesta Hemingveja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije