Književnost

Predstavljen poetski prvenac Alekse Jankovića "Crna riječ"

Predstavljen poetski prvenac Alekse Jankovića "Crna riječ"
Foto: Ilustracija | Predstavljen poetski prvenac Alekse Jankovića "Crna riječ"

BANJALUKA - Poetski prvenac "Crna riječ" mladog pjesnika Alekse Jankovića, objavljen u izdanju Književne zajednice "Vaso Pelagić", predstavljen je u utorak uveče u Art klubu "Prostor".

Bila je to svojevrsna samopromocija na kojoj je mladi Janković neobično dobrom intonacijom govorio svoju poeziju, o kojoj je sam i pričao u pauzama između pjesama.

Tako su prisutni u dupke punom "Prostoru" mogli saznati da Janković, kao student Odsjeka za engleski jezik i književnost, ne piše samo na srpskom, nego da to podjednako dobro radi i na engleskom jeziku.

Takođe, Janković je pred auditorijumom kazao i da "Crna riječ" nije sve što on u ovom trenutku ima da predstavi, nego da se u ovoj knjizi našao tek dio njegovog opusa. O tom opusu, odnosno sabranim pjesmama pisali su ugledni književnici Dara Sekulić i Ranko Preradović Deda, a Janković je već dobio poziv i da knjigu promoviše na predstojećem Sajmu knjige u Beogradu.

Mladi pjesnik je, stoga, objavljivanje i prvo predstavljanje knjige nazvao svojevrsnim probijanjem leda i ulaskom na klizavo književno tlo.

"Za mene objavljivanje knjige, kao i ova promocija, prestavljaju ličnu satisfakciju, zadovoljavanje želje da mi se rad objavi i da se za isti čuje. Tu je i određena količina ponosa, kada čujem kakav dobar komentar. Toliko da su mi riječi u frazi, 'baš mi se sviđa tvoja poezija' postale omiljene riječi u srpskom jeziku. Sve dosad mi se objava knjige činila veoma strana, vanzemaljska čak, to jest, činilo mi se nemoguće. Proces objave mi je uspješno prizemio utiske", kazao je Janković za "Nezavisne" nakon ove, slobodno možemo reći, uspješne i dosad kod nas na ovaj način rijetko vođene promocije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije