Književnost

Predstavljena monografija "Livanjski Srbi"

Predstavljena monografija "Livanjski Srbi"
Foto: Jelena Đurđević | Predstavljena monografija "Livanjski Srbi": Knjiga o zavičaju bez viška patetike
Milan Rakulj

BANJALUKA - Monografija "Livanjski Srbi, prosvjetno-duhovna zaostavština", autora Branka Dokića i Radovana Jovića, koji vode porijeklo iz sela Vrbice, kod Livna, predstavljena je u četvrtak uveče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor.

Radi se o luksuzno opremljenom izdanju sa zgradom livanjske Gimnazije na koricama, zdanjem koje je prije Drugog svjetskog rata bilo poznato pod nazivom "Sundečić". Same korice, dakle, govore da nije riječ samo o prosvjetno-duhovnim, nego i o materijalnim tragovima livanjskih Srba. Na promociji se, prije svih, govorilo o Jovanu Sundečiću, svešteniku i pjesniku iz Livna, koji je i podigao današnju livanjsku Gimnaziju, kao i o Bogoljubu Kujundžiću, Srbinu iz Livna, koji je Banjalučanima ostao poznat kao ban Vrbaske banovine u periodu 1935. i 1936. godine. Kako je za vrijeme Kujundžićevog banovanja i od njegovih vlastitih sredstava podignut Gradski stadion u Banjaluci, koautor monografije Branko Dokić pokrenuo je inicijativu da se stadionu vrati prvobitni naziv. Naime, tadašnji stadion Fudbalskog kluba Krajišnik, a od 1945. stadion Fudbalskog kluba Borac po otvaranju nosio je ime "Stadion bana B. Kujundžića". Ovu inicijativu, kako je obrazložio Dokić, pokrenuće Udruženje "Ognjena Marija Livanjska". O knjizi, osim autora, govorili su Slobodan Nagradić, Željko Vujadinović, Duško Pevulja i Ranko Risojević.

"Knjiga je na dobar način obuhvatila dva vijeka prosvjetno-duhovne zaostavštine livanjskih Srba i čini mi se ništa značajnije iz tog perioda nije propušteno. Za tako nešto, priznaćete, treba posebna umješnost, kao i za to da neko napiše knjigu koja govori o zavičaju, a da u njoj izbjegne višak patetika kakvu takvi prikazi običano nose", kazao je Duško Pevulja, jedan od recenzenata knjige.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije