Književnost

Preminula Šulcova inspiracija za simpatiju Čarlija Brauna

Preminula Šulcova inspiracija za simpatiju Čarlija Brauna
Preminula Šulcova inspiracija za simpatiju Čarlija Brauna

Dona Mej Vold koja je bila inspiracija za lik riđokose djevojčice u stripu, u koju je zaljubljen Čarli Braun, a on nikad nije skupio hrabrosti da joj izjavi ljubav, umrla je, prenijeli su mediji u SAD.

Dona Mej Vold koja je imala 87 godina, umrla je početkom avgusta u Mineaopolisu od posljedica srčanog udara i dijabetesa, prenio je list Star tribjun.

Riđokosa djevojčica je lik u koji je ludo zaljubljen Čarli Braun koji je "bolesno stidljiv" i sumnja sebe.

Ta djevojčica se pojavljuje i u nekoliko crtanih filmova među kojima i "Snoopy and the Peanuts" koji je izašao 2015. godine.

Čarli Braun je glavni junak stripa "Pinats" (Peanuts) i crtanih filmova "Čarli Braun" i "Snupi šou" crtača Čarlsa Šulca.

Šulc se dvije godine zabavljao s Donom Mej Vold koja mu je bila studentska ljubav iz Umetničke škole, i zaprosio je prije 65 godina, baš uoči početka izlaženja njegovog stripa koji će postati čuven, ali se Dona udala za drugoga, za jednog vatrogasca.

Slomljenog srca, Šulc je lik crvenokose djevojčice uveo u strip tek deset godina kasnije. Dona je od počeka znala da mu je ona bila inspiracija, a ostali su za to saznali četvrt vijeka kasnije, kada je Dona o tome govorila u jednom intervjuu.

Čarli Braun, za koga se osnovano sumnja da je dvojnik svog tvorca Šulca, dopadljiv je gubitnik, dječak koji posjeduje beskrajnu odlučnost i nadu, ali koga uvijek nadvlada nesigurnost u sebe.

Dona Mej Vold i njen suprug imaju četvoro djece od kojih neka nose imena iz Šulcovog stripa, a usvojili su još četrdeset mališana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije