Književnost

Prešernov spomenik u centru Ljubljane obmotan žicom

Prešernov spomenik u centru Ljubljane obmotan žicom
Prešernov spomenik u centru Ljubljane obmotan žicom

LJUBLJANA - Spomenik najslavnijeg slovenačkog pjesnika Franca Prešerna, u centru Ljubljane, obmotan je žicom u noći između nedjelje na ponedjeljak, a mediji prenose da se vjeruje da se radi o protestu protiv neriješene migrantske krize u Evropi.

Počinioci su nepoznati, a policija ispituje okolnosti događaja i da li je spomenik oštećen.

Žicu su u međuvremenu uklonili vatrogasci, a isto tako i makaze koje su počinitelji stavili u ruke muzi koja se nalazi iznad pjesnika, prenijela je Hina.

Prešernov spomenik nalazi se na Prešernovu trgu, na lijevoj obali reke Ljubljanice, na mjestu najpoznatijem po okupljanju mladih, jednom od najfrekventnijih u gradu.

Spomenik pjesniku, koji je i autor stihova slovenske himne, postavljen je 1905. godine, rad je kipara Ivana Zajca, a za njega su se prikupljali dobrotvorni prilozi ne samo u Sloveniji, nego i u ostalim slovenačkim pokrajinama bivše Austro-Ugarske.

U vrijeme kad je kip postavljen tadašnji je ljubljanski biskup tražio da se s njega ukloni lik razgolićene muze, ali to nije dopustio liberalni gradonačelnik tadašnje Ljubljane Ivan Hribar.

Mediji pišu da omatanje Prešernova spomenika žicom po svoj prilici nije bio čin običnog huliganizma, jer je istodobno i niz topografskih tabli u mjestima uz slovenačko-hrvatsku granicu osvanuo "ukrašen" omotanom žicom, a sve se dogodilo na Praznik kulture koji se u Sloveniji slavi danas, na dan Prešernove smrti.

Na taj se dan ponekad znaju događati i svojevrsni performansi, odnosno akcije protiv pojedinih pojava u politici i kulturi.

Kako je objavila Slovenačka TV koja je stupila u kontakt s nekim aktivistima koji su postavili žicu na topografske table uz granicu, njihova namjera nije bila protest protiv vlade Mire Cerara nego protiv sve većih restrikcija u EU za migrante i nesposobnosti evropskih država da nađu riješenje za višemjesečnu izbjegličku krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije