Književnost

Promocija "Luzitanije" u Banjaluci: Razum traži način da se izbori sa glupošću

Promocija "Luzitanije" u Banjaluci: Razum traži način da se izbori sa glupošću
Foto: Ilustracija | Promocija "Luzitanije" u Banjaluci: Razum traži način da se izbori sa glupošću

BANJALUKA - Ne mislim da živimo u ludim državama, već smatram da mi živimo u priglupim državama. U romanu se uspostavlja jedan dijalog između razuma i ludila, a ta se saradnja, pre svega, svodi na to da zajedno razum i ludilo traže način da se izbore sa ljudskom glupošću, koja je zapravo ono što se razumu suprotstavlja", kazao je Dejan Atanacković, ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade za književnost za roman "Luzitanija".

Pomenuti roman promovisan je u utorak veče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci, a Atanacković je tom prilikom kazao da ono o čemu on piše u nagrađenom, debitantskom romanu za njega nije nesvakidašnja tema.

"Godinama radim sa marginalizovanim grupama, a već dvije godine u kontinuitetu radim sa psihijatrijskim pacijentima, odnosno sa ljudima koji su pri jednom dnevnom centru koji funkcioniše kao dnevni boravak u kojem se pruža psihijatrijska podrška, ali i gdje se rade razne kreativne aktivnosti kao što su slikanje, vajanje, teatar i slično. Kao vizuelni umjetnik i predavač, sa tom i sličnim grupama u jednom sam konstantnom dijalogu i pacijenti sa kojima sam sarađivao su sjajni i odgovorni ljudi", kazao je Atanacković, opisujući temu kojom se bavi.

Napomenuo je da je napisao "Luzitaniju" kao neku svoju vrstu tumačenja savremenog svijeta.

"Ja svakako nisam napisao istorijski roman. Iako se povezuje sa nekim istorijskim događajem, ovaj roman doživljavam kao aluziju na sadašnjost i na vrlo blisku prošlost", istakao je ovaj autor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije