Književnost

Promocija monografije o poznatoj slikarki autora Milete Prodanovića

Promocija monografije o poznatoj slikarki autora Milete Prodanovića
Promocija monografije o poznatoj slikarki autora Milete Prodanovića

BANJALUKA - U okviru pratećeg programa izložbe "Fragmenti vremena" u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske (MSU RS) u srijedu u 19 časova biće održana promocija monografije "Inventarska kutija Marije Dragojlović" autora Milete Prodanovića.

Monografija "Inventarska kutija Marije Dragojlović", za koju je osnovni tekst napisao slikar i pisac Mileta Prodanović, koncipirana je kao hipertekstualna monografija i rađena je u formi rječnika, sa pedesetak ključnih pojmova koji sažimaju poetiku, simbole i ključne motive na slikama Marije Dragojlović - anđeli, djetinjstvo, bočice, jedra, Sopoćani, Venecija, Vizantija, Pjero, more, kutija, zlato, prsten itd.

"U kontekstu slikarstva Marije Dragojlović prsten se ne pojavljuje samo kao uzgredna tema, na primer u njenoj slici koja prikazuje kutiju za nakit, mali kontejner dragocenosti, on može biti shvaćen i kao izvesna metafora druge vrste, u smislu da je to predmet koji nema ni početak ni kraj. Utoliko, osim što može predstavljati sliku odanosti umetnice prema nečemu što se (sasvim maglovito) može nazvati tradicionalni slikarski metod, on ukazuje da u njenom slikarstvu unutrašnja hronologija nije od presudne važnosti", riječi su Milete Prodanovića koji, pored toga što stvara u domenu slikarstva i proze, radi kao redovni profesor na Fakultetu likovnih umjetnosti Univerziteta u Beogradu, te obavlja dužnost predsjednika Nacionalnog savjeta za kulturu Republike Srbije.

"Marijin rukopis i pristup, postavljeni jasno na slikama nastalim tokom postdiplomskih studija i prikazanih na prvoj samostalnoj izložbi u Galeriji Doma omladine u Beogradu 1981. godine, nisu se radikalno menjali. Tek povremeno u njenom radu dolazilo je do medijskih proširenja (prostorni radovi, dorađene fotografije…), ali i na tako postavljenim ostvarenjima ostajao je preovlađujući duh izdvojenosti", zapisao je, između ostalog, Mileta Prodanović u pomenutoj monografiji. Pored njega svojevrstan dodatak u istoj čine tekstovi režisera i pisca Borisa Miljkovića "Tišina, prolazi anđeo" i "Bočice za snove", Miljkovićeve lične i slojevite posvete i interpretacije svijeta slika Marije Dragojlović.

Na promociji knjige govoriće autor monografije prof. dr Mileta Prodanović, umjetnica Marija Dragojlović, recenzent knjige dr Jovan Čekić i dizajner monografije Isidora Nikolić. Monografija "Inventarska kutija Marije Dragojlović" objavljena je u izdanju Fondacije "Vujičić".

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije