Književnost

Promovisana biografska knjiga "Spomenko i Ozren"

Promovisana biografska knjiga "Spomenko i Ozren"
Foto: N.N. | Promovisana biografska knjiga "Spomenko i Ozren"

BANJALUKA - Biografska knjiga "Spomenko i Ozren", autora Mileta Savića, koji se javnosti prije tri godine predstavio i dokumentarnim filmom "Spomenko na vječnoj straži", promovisana je u srijedu uveče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u Banjaluci.

Isječkom pomenutog filma o Spomenku Gostiću (1978-1993), najmlađem poginulom borcu Vojske Republike Srpske, započela je i promocija knjige o ovom dječaku ratniku, simbolično na dan njegove pogibije.

Nakon petnaestak minuta prikazanog filma publici se svojim stihovima o nedaćama, tegobama i zabludama rata i ratovanja predstavio pjesnik Boro Kapetanović, ujedno jedan od recenzenata knjige "Spomenko i Ozren".

"Knjige ovoga tipa nikada nas ne ostavljaju ravnodušnim. One u nama bude potrebu za suzama, za istinskim plačom nad samim sobom, za sudbinskim plačom kada je u pitanju narod kojem pripadamo", kazao je kasnije Boro Kapetanović o knjizi konstatujući, ipak, da je Mile Savić uspio izbjeći nepotrebnu patetiku koja obično prati spise ove vrste, te da je učinio sve da što slikovitije, realističnije i ubjedljivije opiše život i smrt Spomenka Gostića.

Pored Kapetanovića, na promociji je pričao sam autor Mile Savić, te drugi recenzent Milan Rakulj. Moderator programa bio je Mito Travar.

"Rat je najgora stvar na svijetu. Ko ga nije doživio, ne zna šta je pakao! Ovo štivo nije ratno, nego antiratno i napisano je s ciljem prikazivanja da u ratu stradaju najslabiji i najsiromašniji. Spomenko nije želio rat. Rat je došao na njegov kućni prag. Iako su željeli da ga odvedu u Francusku, on nije htio u teškim ratnim vremenima da napusti selo, Ozren i svoj narod", riječi su Mileta Savića.

Nakon njega riječ je uzeo Milan Rakulj, koji je istakao da se Savićev rad sastojao u tome da prikupi svjedočenja Spomenkovih drugova iz djetinjstva, koji su igrom sudbine postali i njegovi ratni drugovi, te da zapiše kako Spomenkove intervjue, tako i besjede o njemu.

"Jedan od najupečatljivijih i najbolnijih detalja u knjizi jeste svjedočenje Slobodanke Stojanović, Spomenkove sestre, koja je vidjela smrtno ranjenog dječaka i čula njegove posljednje riječi. 'Joj, boli, majko', rekao je Spomenko prije nego što je izdahnuo. Danas ove riječi odjekuju i kao tuga i kao opomena, a ono što boli jeste zaborav", naveo je Rakulj.

Sav prilog od prodaje knjige Mile Savić uplatiće za izgradnju Spomenkovog spomenika na njegovoj rodnoj planini Ozren.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije