Književnost

Promovisana knjiga "Nadisati se duše"

Promovisana knjiga "Nadisati se duše"
Promovisana knjiga "Nadisati se duše"

MODRIČA - U okviru "Gajkovog pjesničkog proljeća 2017" u Srpskom kulturnom centru Modriča u četvrtak uveče promovisana je knjiga duhovne poezije "Nadisati se duše" Nenada Grujičića. Grujičić je veče otvorio pjesmom "Velika pometnja" iz njegovog prvenca "Maternji jezik".

"Duša jednom napusti tijelo
i ne vraća se u isto.
Slobodna istražuje i lovi opet nekog stvora
da mu se usadi, da ga optereti čitavog života.
Moja duša poprilično miruje,
ne zalazi u naše zajedničke probleme
onoliko koliko ja to činim
i pojedoh se živ što ponekad ne mogu pjesmu napisati
ili još gore: kad pomislim da nikad ništa neću napisati.
O velike li pometnje!
Ni traga ni glasa od Stvoritelja
a ja nagađam i uveličavam
ovako divno stanje moga mesa", -

- podsjetio je Grujičić kako je pjevao daleke 1978, od kada je objavio, kako je istaknuto na promociji, 14 zbirki pjesama, sedam izbora poezije, sedam knjiga eseja, kritika i polemika, tri knjige proze i dvije drame, te četiri antologije i panoramne poezije. Za najnoviju knjigu,  kazao je pjesnik, inspirisalo ga je sjećanje na posjetu manastiru Savina, koji je obavio prije dvije decenije.

"Iguman manastira pričao mi je da je u ovu bogomolju često dolazio bračni par koji je imao desetoro djece. Supruga je mužu svako veče spavala sa glavom na grudima, a kada je iguman upitao kako da i, pored desetoro djece, to čini sa toliko ljubavi i nježnosti, ona je rekla: 'Ne mogu mu se nadisati duše'", rekao je Grujičić, dodajući da je pomenuta rečenica toliko ostala u njegovoj svijeti da je ona postala i naziv jednog sonetnog vijenca iz zbirke. Inače, knjiga "Nadisati se duše" štampana je u izdanju Srpskog kulturnog centra i porodice Popović iz Dugog polja kao vid nagrade "Gajkov pjesnički šešir", koju je Grujičić dobio prošle godine za knjigu poezije "Svetlica".  Recenzent knjige Marko Raulić, književnik iz Modriče, rekao je da se Grujičićeva zbirka sastoji od 64 duhovne pjesme razvrstane u osam poglavlja, te ovu zbirku nazvao velikim izdavačkim poduhvatom u Modriči.

Sa druge strane, Grujičić je istakao da dolazak u Modriču, drugi put za godinu dana, doživljava kao svojevrsno hodočašće u slavu poezije i čudesnog pjesnika boema Zdravka Popovića Gajka.

"I sada, u vremenu koje protiče bez Gajka, njegov način života i ispoljavanja talenta za poeziju upozorava nas, prolazne smrtnike, da moramo voditi računa o svom talentu", zaključio je Grujičić, ističući da posebno zadovoljstvo za njega nosi činjenica što je lično poznavao Zdravka Popovića Gajka, po kojem pjesnička nagrada i manifestacija u Modriči nose ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije