Književnost

Promovisana nova knjiga aforizama Aleksandra Baljke

Promovisana nova knjiga aforizama Aleksandra Baljke
Promovisana nova knjiga aforizama Aleksandra Baljke

PRIJEDOR - U Prijedoru je predstavljena knjiga aforizama "Zidovi na horizontu", autora Aleksandra Baljka.

Ovo je šesta knjiga aforizama, jednog od najznačajnijih srpskih aforističara, koja sadrži više od 2.700 aforizama kojima se oslikava politika, društvo, mentalitet, karakter, kultura.

Baljak je rekao da za pravog aforističara uvijek ima posla, pa i kada se ne govori o politici ima tema jer je ljudska glupost vječna.

"Mene recimo najviše zanima humor na sopstveni račun i ta vrsta humora je najbolja", naveo je Baljak na sinoćnjoj promociji u prijedorskoj Galeriji "96".

Prema njegovim riječima, ova knjiga je posebna po tome što je veoma obimna i ima teksta koliko i jedan roman.

"Ona je pokušaj da se još jednom skrene pažnja na aforistiku, kao na žanr koji je, nažalost, kod nas veoma zapostavljen u odnosu na druge književne rodove", rekao je Baljak.

Beogradski aforistički klub nedavno je proglasio knjigu "Zidovi na horizontu" za najbolju knjigu aforizama na srpskom jeziku u protekloj godini. Autor ovu nagradu dijeli sa kolegom Aleksandrom Čotrićem za njegovu knjigu "Teške misli".

Mnogobrojni ljubitelji ovog književnog žanra imali su sinoć priliku da se uvjere da je najnovija Baljkova knjiga uzbudljiva, kritička, lucidna slika savremenog svijeta, koja sadrži 2.700 razloga da se slušalac ili čitalac nasmije i isto toliko razloga da se potom zamisli.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije