Književnost

Prva godišnjica smrti Jovana Ćirilova

Prva godišnjica smrti Jovana Ćirilova
Prva godišnjica smrti Jovana Ćirilova

BEOGRAD - Danas se navršava godinu dana od smrti Jovana Ćirilova (1931-2014), velike ličnosti srpske i jugoslovenske kulture, diplomiranog filozofa koji je bio i dramaturg, reditelj, pjesnik, prevodilac, kolumnista, erudita, poliglota, leksikograf, hroničar društva i teatra, istaknuti pozorišni poslanik.

Jedan od osnivača i do smrti umjetnički direktor i selektor Bitefa, dramaturg Ateljea 212, dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, cenjen i omiljen na međunarodnoj pozorišnoj sceni. tokom duge i bogate karijere ostavio je neizbrisiv trag.

O njegovom neumornom angažmanu i svestranoj ličnosti svedočili su mnogi prijatelji i kolege na komemoracijama i u telegramima saučešća prošle jeseni. Kada mislimo o gospodinu Ćirilovu, moramo da mislimo i o vrijednostima za koje se zalagao - za toleranciju, pravo na različitost, otvorenost prema svetu, za moderne ideje, dijalog, a protiv govora mržnje i isključivosti, istakla je tada upravnica JDP Tamara Vučković.

Odlazak ovog izuzetnog čovjeka širokih znanja gubitak je ne samo za pozorište nego za Srbiju u cjelini. Njegovim djelovanjem, talentom, poznanstvima koja je sklapao vodeći JDP i Bitef, činio je da se svi osjećamo dijelom Evrope i svijeta, kazala je ona.

Prema riječima Borke Pavićević, Jovan je bio kontinuitet, oslonac zajednice, poliglota, neprekidno unoseći nešto novo, imao je pogled na svijet koji se zove osvjetljenje, modernost, ozarenje.

Bio je poseban, rijedak čovjek, taj duh i filozofija koju je nosio ostavili su bitan trag na sve sa kojima je radio, a i u javnosti. Razgovor sa njim bio je duhovno osvježenje, unosio je demokratski duh u kolektiv, na scenu i u svoj život, izjavio je Branislav Lečić. Pozorište je vodio sa vizijom, bio je umetnički hrabar i zaljubljen u teatar, a umeo je da pravi kompromise, kao pravi demokrata, kazala je Mirjana Karanović.

Velikan kulture i pozorišta Jovan Ćirilov rođen je 30. avgusta 1931. u Kikindi. Diplomirao je 1955. na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sahranjen je 20. novembra prošle godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije