Književnost

Putopisne priče za djecu "Na leđima slona"

Putopisne priče za djecu "Na leđima slona"
Putopisne priče za djecu "Na leđima slona"

Izdavačka kuća "Pčelica" objavila je knjigu Mile Starčević "Na leđima slona" koja sadrži putopisne priče za djecu iz različitih krajeva svijeta.

Autorka je sa suprugom Petrom obišla više od 150 zemalja svijeta i sve kontinente.

U knjizi "Na leđima slona" nalazi se, kako sama autorka kaže, samo djelić onoga što je vidjela i doživjela, a namenjena je svima onima koji žele i vole da putuju u nepoznate zemlje i upoznaju civilizacije naroda koji su nestali i naroda koji žive sasvim drugačije od nas.

Čitaoce će nasmejati priča o pijanim zvjerima koje se opiju jedući cvijet drveta baobab, saznaće šta se desi kada se u neposrednoj blizini nađe nosorog neobične snage, kako je jahati na leđima slona i kako izgleda poljubac te najveće kopnene životinje.

Starčević piše i kako žive Masai plemena u Keniji, kako se živi na Tibetu, kakve pantalone nose djeca u Kini, kako izgleda dječja svadba u Indiji, a kako jedna kraljevska svadba u Nepalu, zemlji u kojoj postoji jedina živa boginja.

Najmlađi će saznati kako su sijamske mačke zaradile čvor na repu, zašto se pokajao najveći indijski vladar Ašok Veliki, kako je kineska princeza uspela da sleti na Mjesec.

Supružnici su od prvog putovanja u Italiju 1970. obišli zemljinu kuglu 12 puta, ali i nakon gotovo 50 godina putovanja ne znaju gde će ih avanturistički duh i želja odvesti.

Putopisne priče Mile Starčević redovno objavljuju brojni časopisi u zemlji i inostranstvu, a njeni radovi prevođeni su na engleski, arapski, mađarski, persijski i slovenački jezik.

Član je Udruženja književnika Srbije i Udruženja novinara Srbije i dobitnik više nagrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije