Književnost

Radionice, izložbe i filmovi bolji "mamac" od knjiga

Radionice, izložbe i filmovi bolji "mamac" od knjiga
Foto: Ilustracija | Radionice, izložbe i filmovi bolji "mamac" od knjiga

BANJALUKA - Izdavaonice, igraonice, čitaonice, radionice, internet klubovi i još mnogo toga tokom školske godine nude dječje biblioteke i dječja odjeljenja narodnih i matičnih biblioteka širom Republike Srpske. Međutim, šta se sa ovim ustanovama kulture događa tokom dugog ljetnjeg raspusta i kakve sadržaje u njima mogu pronaći školarci dok imaju manjka obaveza za vrijeme aktelnih vrućina istražila je redakcija Nezavisnih.

Aleksandra Čvorović, književnica i bibliotekar Dječje biblioteke "Borik" iz Banjaluke, kazala je da se u dosadašnjoj praksi pokazalo da su omladinci najaktivniji tokom školske godine, pa su i aktivnosti u ovoj ustanovi tako prilagođane. Ovdje se prije svega misli na radionice koje traju po tri mjeseca u proljećnom i jesenjem periodu, dakle, ukupno šest mjeseci godišnje. Ovako nešto je u "Boriku" prošle godine organizovano i preko ljeta, međutim, kako je djecu teško sakupiti zbog odlazaka na selo, na more, na bazene, od te prakse su odustali. Ono što se preko ljeta, kako kaže Čvorovićeva, pokazalo kao popularno jeste kino u dječjoj biblioteci.

"Jednom sedmično organizujemo gledanje nekog dječjeg filma. Mi obično volimo da su to filmovi koji su snimljeni po knjigama za djecu, ali u suštini dajemo i njima mogućnost da biraju i da glasanjem izaberu koji film žele da gledaju", kazala je Čvorovićeva, naglašavajući da članovi Dječje biblioteke svake srijede, u 18 časova, imaju priliku da pogledaju film.

Iako banjalučku djecu ljeti u biblioteci okupljaju filmovi, njihovi vršnjaci iz Istočnog Sarajeva rado posjećuju i radionice. Ovo nam je potvrdila Stanka Ždrale, akademski grafičar i bibliotekar, koja radi na vođenju radionica u dječjem odjeljenju Matične biblioteke Istočno Sarajevo. Od ponedjeljaka do subote za djecu različitih uzrasta ona vodi edukativnu, likovnu i ilustrativnu radionicu, a tu su i "mala škola engleskog jezika", radionica "igrom do znanja" te kineska radionica.

Ždrale ističe da je jedina razlika ljeti što radionice, umjesto u dvije, rade u jednoj smjeni na dnevnom nivou. Zbog ovolike posjete biblioteci, kaže ona, i ljeti bude iznajmljen podjednak broj knjiga kao tokom školske godine, samo što to obično ne bude školska lektira, nego neko slobodnije štivo. Kako bi i djeca iz Kotor Varoša preko ljeta zadržala čitalačku naviku, tamošnja Narodna biblioteka organizovala je izložbu "Omiljeni dječji pisci koje ne možete da ne volite".

"Tokom ljetnog raspusta, tačnije tokom jula i avgusta, pripremili smo izložbu sa najpoznatijim dječjim piscima, kako bismo djecu i na raspustu motivisali da čitaju knjige. Izložba je koncipirana tako da smo na devet panoa postavili devet portreta najpoznatijih dječjih pisaca sa nekoliko najpoznatijih njihovih djela i isječcima iz tih djela", rekla je Bojana Vasić, direktorica Narodne biblioteke Kotor Varoš, dodajući da će se na izložbi naći portreti Branka Ćopića, Desanke Maksimović, Jovana Jovanovića Zmaja, Stanka Rakite, Ljubivoja Ršumovića, Duška Radovića, Džeka Londona, Žila Verna i Astrida Lindgrena.

Izložba je upravo ono što trenutno krasi i zidove zgrade Muzeja Kozare u Prijedoru, a istu su na školi kaligrafije u okviru "Prijedorskog kulturnog ljeta" pripremili najmlađi članovi Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije". Direktorica ove ustanove Mara Ećim potvrdila je da će uz izložbu u Prijedor stići još i jedan poznati dječji pisac i da su te dvije stvari, nažalost, sve što biblioteka može priuštiti mališanima tokom ovog ljeta u gradu na Sani. Uslovi, kaže Ećimova, više ne dozvoljavaju.

"Mi smo sustanari u zgradi Muzeja Kozare i posjetu jednog od uglednih književnika kojeg obično ugostimo u maju prolongirali smo za ljetni period. Od ostalih aktivnosti ne vjerujem da će išta biti, jer se nalazimo u veoma lošim uslovima i imamo svega 62 kvadratna metra prostora, gdje ne možemo ni okupiti djecu", ističe Mara Ećim i dodaje da za razliku od ljetnjeg perioda, tokom školske godine ustanova koju vodi ima dobro razrađenu djelatnost, te da bibliotekari izlaskom na teren sakupe veliki broj čitalaca među školarcima. Ipak, u danima školskog raspusta dječja odjeljenja biblioteka u gradu na Sani ništa manje ne rade od srodnih kabineta u gradu na Savi.

Kako su naveli iz ove ustanove, nemaju u planu niti jednu aktivnost tokom ljeta. Međutim, tradicionalno u tom periodu organizuju razmjenu udžbenika.

"Sada je raspust i na raspustu smo uglavnom bazirani na razmjenu udžbenika. Djeca dođu u biblioteku, donesu udžbenike iz prethodnog razreda da bi dobila udžbenike za sljedeći razred", kazali su u ovoj biblioteci, objašnjavajući da na ovaj način septembarski budžet roditeljima u Gradišci može biti olakšan i do 200 KM.

Lakši ili ne, bar danas budžet u velikoj mjeri ne određuje možemo li ili ne doći do naslova neke dobre knjige, kako za odrasle, tako i za djecu. Kako bi na vrijeme naučili svoje potomke da razmišljaju i razlikuju dobro od zlog stvarajući jednu lijepu naviku za budućnost, vjerujemo, roditelji su i za ovo ljeto, svojoj djeci obezbjedili neko kvalitetno štivo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije