Književnost

Ranko Preradović - pola vijeka bavljenja pjesništvom

Ranko Preradović - pola vijeka bavljenja pjesništvom
Ranko Preradović - pola vijeka bavljenja pjesništvom

BANJALUKA - Rodio sam se gdje dvije brdske rijeke utopiše svoje nemire. Od tada je prošlo dvadeset jeseni tužnih, slomljenih kao moje ruke. Danas sam opet srećan jer imam gdje da svratim, brda čekaju moje kosti - ovako je u dvadesetoj godini života pjevao Ranko Preradović, pjesnik koji je u ponedjeljak uveče u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor promovisao četvorotomna izabrana djela i obilježio 50 godina bavljenja pjesništvom.

Inače slabo poznata po dolasku na književne večeri, banjalučka publika ovog puta do posljednjeg mjesta napunila je Vijećnicu i time uveličala slavlje čuvenog Dede, što je Preradovićev nadimak poznat u književnim, novinarskim i kafanskim krugovima. O Dedinoj poeziji pričali su priređivač izabranih djela, književnik Mirko Vuković, književnik Duško M. Petrović, te direktor izdavačke kuće "Besjeda" Nenad Novaković.

"Njemu se može mnogo toga zamjeriti i dovesti u pitanje, ali talenat i rad nikako. Nije se uzdizao kada je bio nagrađivan i prevođen, niti je padao kada je ostajao bez posla i novca. Kafane i institucije kulture su mjesta kojima je Deda davao dušu do te mjere da su se ljudi pitali kada on uopšte piše", rekao je Novaković o Ranku Preradoviću, ujedno i svom bivšem uredniku u jednoj od banjalučkih novinskih redakcija iz vremena kada su obojica bili u službi sedme sile.

Duško M. Petrović u svojoj besjedi više je prostora dao pjesničkom stvaralaštvu, posebno motivu smrti u Preradovićevoj poeziji, rekavši da ovaj pjesnik od kada je propjevao razgovara sa smrću, što nije nikakva priprema za smrt, nego ogledalo za život koji živimo.

"Pesnik koji ne dopeva do ogledala, neće se ni iz ogledala, odnosno smrti videti", kazao je Petrović objašnjavajući snagu Preradovićeve poezije koja je, prema njegovim riječima, uvijek život, čak i kada govori o smrti.

"Smrti što smo bliži to nas manje ima, o jesmo li sveća za spas budućima", samo je jedan od mnogih Preradovićevih stihova koje je Petrović uzeo za primjer kao potvrdu onog o čemu je govorio. Za razliku od njega, koji se bazirao samo na jedan motiv, Mirko Vuković u svom izlaganju, kao priređivač promovisanih djela: "San o životu", "Opšta ludnica", "Stvarno stanje" i "Radni projekat groba", dao je širu sliku o poeziji Ranka Preradovića. Između ostalog, u nadahnutom govoru rekao je koliko je jedna naizgled trapava i šaljiva rečenica: "Pesnik Ranko Preradović je pesnik", koju je izrekao Đuro Damjanović prije petnaest godina, zapravo bila vizionarska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije