Književnost

Raspisan javni poziv za dodjelu Kočićeve nagrade

Raspisan javni poziv za dodjelu Kočićeve nagrade
Foto: Ilustracija | Raspisan javni poziv za dodjelu Kočićeve nagrade

Organizacioni odbor manifestacije "Kočićev zbor" raspisao je danas javni poziv za dodjelu Kočićeve nagrade za ovu godinu, a rok za podnošenje prijedloga je 30. juni, saopšteno je iz Gradske uprave Banjaluka.

Kočićeva nagrada dodjeljuje se za djela iz oblasti srpskog jezika i književnosti uglednom književniku, za cjelokupno književno djelo pisano na srpskom jeziku (pripovijetka, drama, roman, poezija, esejistika i prevodilaštvo), koje odlikuju kočićevski slobodarski duh, čistota i punoća srpskog jezika, kao i visokoestetske umjetničke vrijednosti. 

Kočićeva nagrada sastoji se od povelje i novčanog iznosa od 3.000 KM. 

Priznanje će laureatu uručiti predsjednik Organizacionog odbora za proslavu 53. "Kočićev zbor" na svečanoj akademiji tokom trajanja manifestacije. 

Kandidata za Kočićevu nagradu mogu predložiti: udruženja književnika, izdavači, biblioteke, obrazovne i naučne ustanove iz oblasti srpskog jezika i književnosti, te pojedinci, ali uz obavezu da prijedlog bude dostavljen u pisanoj formi sa obrazloženjem. 

Prijedlozi se dostavljaju u gradsko Odjeljenje za kulturu, turizam i socijalnu politiku sa naznakom "Za dodjelu Kočićeve nagrade za 2018. godinu" ili putem pošte preporučeno na adresu ovog odjeljenja. 

Ovogodišnja Manifestacija "Kočićev zbor" počeće 20. avgusta u Banjaluci, otvaranjem izložbe pripovjedaka srpskog književnika Petra Kočića u stripu pod nazivom "Stripovijetke", dok će završnog dana, 26. avgusta, biti proglašeni dobitnici Kočićeve nagrade i nagrade "Zmijanjče". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije