Književnost

Riješene brojne dileme o Dučićevom rođenju

Riješene brojne dileme o Dučićevom rođenju
Riješene brojne dileme o Dučićevom rođenju

TREBINJE - Povodom 143 godine od rođenja pjesnika Jovana Dučića i 50 godina od pokretanja "Dučićevih večeri poezije", u trebinjskoj Gimnaziji, koja nosi pjesnikovo ime, održan je "Čas o Jovanu Dučiću, pjesniku, književniku i diplomati".

Cilj ovoga časa je, kako je rečeno u trebinjskoj podružnici Udruženja književnika RS, koja je i organizovala skup, da se upozna javnost sa činjenicom da je riješena dugogodišnja nedoumica u vezi sa pjesnikovim datumom i mjestom rođenja, jer je, prema Domovniku iz 1931. godine, otkriveno da je rođen 15. februara 1874. godine.

"U ovom dokumentu stoji da je Jovan Dučić, sin pokojnog Andrije, rođen 15. februara 1874. godine, očeva rodna kuća je u naselju Podgljivlje broj 5, a kuća njegovog djeda Petra je u naselju Hrupjela, odakle je krenuo u osnovnu školu, jer je majka kao udovica preselila u svekrovu kuću", objelodanio je ovom prilikom profesor Radoslav Milošević, predsjednik Podružnice Trebinje Književne zajednice RS.

Kaže da je, osim objelodanjivanja ovih podataka đacima i profesorima Gimnazije "Jovan Dučić",  želja trebinjskih književnika bila i da Dučića, kao znamenitu ličnost o kojoj se u školama uči samo kao o književniku,  prikažu i u drugom svjetlu - u svjetlu njegovog diplomatskog djelovanja, ali i u svjetlu njegovog dobrotvornog rada, u kome se ponajprije bavio kulturnim oplemenjavanjem Trebinja, darujući veliku biblioteku i Gimnaziji, ali i svome gradu, kome je darovao Spomenik oslobodiocima, Spomenik Njegošu i brojne skulpture, od kojih su mnoge do danas i nestale.

"Podsjećamo i na činjenicu da su prve 'Dučićeve večeri poezije' organizovane 1967. godine na nivou opštine Trebinje, 1968. su već podignute na nivo tadašnje republike  Bosne i Hercegovine, 1969. one postaju jugoslovenske, ali 1970. godine se zadnjeg dana preimenuju u 'Trebinjske večeri poezije' i pod tim nazivom se odvijaju sve do devedesetih godina, da bi 1993. bile obnovljene s vlastima onoga doba kao 'Dučićeve večeri poezije'", kaže profesor Milošević, podsjetivši da je i u pokretanju "Dučićevih večeri poezije" i u njihovom obnavljanju i sam učestvovao.

Milošević dodaje da Trebinjci uspješno nastavljaju Dučićev projekat "Trebinje - grad kulture" i podsjeća da ovaj grad danas ima 1.000 studenata, tri društvena i jedan privatni fakultet i da, u dobroj mjeri zahvaljujući poznatom pjesniku, odavno egzistira kao kulturni i naučni centar.

Manifestaciju je podržala i Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, čiji je član akademik Marko Vuković, zajedno s profesorom Milovanom Rosićem iz Udruženja književnika RS, i načelnikom Gradskog odjeljenja društvenih djelatnosti Zoranom Miloševićem, govorio o liku i djelu Jovana Dučića, uz učešće gimnazijalaca, koji su govorili Dučićeve stihove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije