Književnost

Risojević i Blagojević u trci za "Vitalovu" nagradu

Risojević i Blagojević u trci za "Vitalovu" nagradu
Risojević i Blagojević u trci za "Vitalovu" nagradu
Milan Rakulj

BEOGRAD - U užem izboru za književnu nagradu "Zlatni suncokret", poznatiju pod popularnim nazivom "Vitalova" nagrada, koju dodjeljuje kompanija "Vital", našlo se šesnaest knjiga, među kojima su romani "Sestre i drugarice" i "Bumerang" banjalučkih književnika Ranka Risojevića i Berislava Blagojevića.

"Roman 'Sestre i drugarice' prati odrastanje nekadašnje generacije tzv. napredne omladine, koja se nije mirila s postojećim stanjem. Bili su to skojevci. U ovom romanu to je još uže, skojevke. Djevojke iz Banjaluke, koje su odbijale da žive na tradicionalan način praveći se da ne vide oko sebe nepravdu, kako vremena, tako i vlastite porodice", kazao je ranije za "Nezavisne" Ranko Risojević, čiji su likovi prototipovi dvije poznate heroine, Rade Vranješević i Vahide Maglajlić. Inače, ovaj roman nagrađen je "Kočićevom knjigom", a Ranko Risojević je već bio u užem izboru za nagradu "Zlatni suncokret" 2011. godine, kada je objavljen roman "Gospodska ulica".

Roman "Bumerang" Berislava Blagojevića donosi priču o "bumerang generaciji", u kojoj bumerang predstavlja metaforu stalnog vraćanja na početak i kretanja od nule. Knjiga je socijalno angažovana i djelimično autobiografska. Prema riječima autora, ljubav je u romanu prikazana višeslojno kao ljubav između muškarca i žene, ljubav prema knjigama, bibliotekama i jednom prostoru, ljubav između prijatelja.

Pored ostalih četrnaest knjiga, ovi romani, saopštio je žiri, po ostvarenom tehničkom nivou i literarnoj strasti izdvajaju se iz tekuće produkcije. Na konkurs je prispjelo 200 knjiga, a u užem izboru u žanru romana još su i kandidati Svetlana Slapšak za djelo "Ravnoteža", Enes Halilović za "Ako dugo gledaš u ponor", Svetislav Basara za "Andrićeva lestvica užasa", Vladislav Bajac za naslov "Hronika sumnje", Robert Tili za "Ubogi Lazar u gradovima". Za nagradu konkurišu i Zoran Živković s romanom "Tumač fotografija", Miomir Petrović sa knjigom "Kuća od soli", Radovan Vlahović sa djelom "Bapa", Mirko Demić sa romanom "Ćutanja iz gore", Darko Tuševljaković sa djelom "Jaz".

U užem izboru su i pjesničke zbirke "Senka osmog eona" Selimira Radulovića, "Prasvršetak" Lasla Blaškovića, kao i zbirke pripovjedaka "Memo" Divne Vuksanović i "Raščarani svet" Jelene Lengold.

O nagradi, koja će biti dodijeljena krajem januara u Beogradu, odlučiće žiri u sastavu Nikola Strajnić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden. Najuži izbor kandidata biće saopšten sredinom januara. Prošlogodišnji dobitnik, pomenimo i to, bio je Dragan Velikić za roman "Islednik".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Izdvojeno
Šekspir, genije pod vječnom sumnjom
Književnost

Šekspir, genije pod vječnom sumnjom

Iznajmljivala knjigu pa postala izdavač
Književnost

Iznajmljivala knjigu pa postala izdavač

Promovisana knjiga "Nadisati se duše"
Književnost

Promovisana knjiga "Nadisati se duše"

Najčitanije