Književnost

Risojević i Blagojević u trci za "Vitalovu" nagradu

Risojević i Blagojević u trci za "Vitalovu" nagradu
Risojević i Blagojević u trci za "Vitalovu" nagradu

BEOGRAD - U užem izboru za književnu nagradu "Zlatni suncokret", poznatiju pod popularnim nazivom "Vitalova" nagrada, koju dodjeljuje kompanija "Vital", našlo se šesnaest knjiga, među kojima su romani "Sestre i drugarice" i "Bumerang" banjalučkih književnika Ranka Risojevića i Berislava Blagojevića.

"Roman 'Sestre i drugarice' prati odrastanje nekadašnje generacije tzv. napredne omladine, koja se nije mirila s postojećim stanjem. Bili su to skojevci. U ovom romanu to je još uže, skojevke. Djevojke iz Banjaluke, koje su odbijale da žive na tradicionalan način praveći se da ne vide oko sebe nepravdu, kako vremena, tako i vlastite porodice", kazao je ranije za "Nezavisne" Ranko Risojević, čiji su likovi prototipovi dvije poznate heroine, Rade Vranješević i Vahide Maglajlić. Inače, ovaj roman nagrađen je "Kočićevom knjigom", a Ranko Risojević je već bio u užem izboru za nagradu "Zlatni suncokret" 2011. godine, kada je objavljen roman "Gospodska ulica".

Roman "Bumerang" Berislava Blagojevića donosi priču o "bumerang generaciji", u kojoj bumerang predstavlja metaforu stalnog vraćanja na početak i kretanja od nule. Knjiga je socijalno angažovana i djelimično autobiografska. Prema riječima autora, ljubav je u romanu prikazana višeslojno kao ljubav između muškarca i žene, ljubav prema knjigama, bibliotekama i jednom prostoru, ljubav između prijatelja.

Pored ostalih četrnaest knjiga, ovi romani, saopštio je žiri, po ostvarenom tehničkom nivou i literarnoj strasti izdvajaju se iz tekuće produkcije. Na konkurs je prispjelo 200 knjiga, a u užem izboru u žanru romana još su i kandidati Svetlana Slapšak za djelo "Ravnoteža", Enes Halilović za "Ako dugo gledaš u ponor", Svetislav Basara za "Andrićeva lestvica užasa", Vladislav Bajac za naslov "Hronika sumnje", Robert Tili za "Ubogi Lazar u gradovima". Za nagradu konkurišu i Zoran Živković s romanom "Tumač fotografija", Miomir Petrović sa knjigom "Kuća od soli", Radovan Vlahović sa djelom "Bapa", Mirko Demić sa romanom "Ćutanja iz gore", Darko Tuševljaković sa djelom "Jaz".

U užem izboru su i pjesničke zbirke "Senka osmog eona" Selimira Radulovića, "Prasvršetak" Lasla Blaškovića, kao i zbirke pripovjedaka "Memo" Divne Vuksanović i "Raščarani svet" Jelene Lengold.

O nagradi, koja će biti dodijeljena krajem januara u Beogradu, odlučiće žiri u sastavu Nikola Strajnić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden. Najuži izbor kandidata biće saopšten sredinom januara. Prošlogodišnji dobitnik, pomenimo i to, bio je Dragan Velikić za roman "Islednik".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije