Književnost

Roman "Radi ti, dijete, svoj posao" promovisan u Trebinju

Roman "Radi ti, dijete, svoj posao" promovisan u Trebinju
Foto: NN | Roman "Radi ti, dijete, svoj posao" promovisan u Trebinju
V. Duka

TREBINJE - Roman Momira Vasiljevića koji govori o starcu Vukašinu iz hercegovačkog sela Klepci, kojeg su ustaše ubile u "Jasenovcu", a koji nosi naziv po čuvenoj rečenici koju je pred smrt starac izgovorio krvniku: "Radi ti, dijete, svoj posao", ostavio je snažan utisak na trebinjsku publiku, okupljenu na promociji u Kulturnom centru.

I sam autor je podsjetio da je u pitanju biografski roman o životu i herojskom postradanju novovjekovnog velikomučenika Vukašina Jasenovačkog, koji je svojom smrću postao simbol stradanja Srba u 20. vijeku.

Vasiljević kaže da je roman o starcu Vukašinu, čije je kršteno ime Spasoje Mandrapa, a Vukašin samo nadimak, zasnovan na autentičnim dokumentima i svjedočanstvima koji su bili i istorijska osnova za crkvenu kanonizaciju ovog Srbina.

"Veći dio života Vukašin je proveo u Sarajevu, odakle su ga sa još 3.000 sarajevskih Srba 1942. godine ustaše poslale u 'Jasenovac', a u posljednjim trenucima svog života, i to onda kada se na njega, a preko njega na sav srpski pravoslavni rod, obrušila nezamisliva mržnja čistog satanizma, izgovorio je riječi: 'Samo ti, dijete, radi svoj posao'", rekao je Vasiljević.

Pisanje ovog svojevrsnog žitija odobrio je Sinod Srpske pravoslavne crkve, kao i korišćenje svih crkvenih dokumenata i odluka.

Promociji je prisustvovao i umirovljeni vladika Atanasije, istakavši da riječi starca Vukašina i danas odjekuju u ljudima, a da je ova knjiga slika jednog vremena sa svim neprilikama Srba, ne samo u Hercegovini. Promociji knjige prethodio je dokumentarni film o stradanju Srba u NDH.

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije