Književnost

Roman "Tesla, portret među maskama" izašao u Americi kao audio-knjiga

Roman "Tesla, portret među maskama" izašao u Americi kao audio-knjiga
Roman "Tesla, portret među maskama" izašao u Americi kao audio-knjiga

VAŠINGTON - Roman "Tesla, portret među maskama", Vladimira Pištala, izašao je u Americi i kao audio-knjiga.

Nakon što je prvo izdanje romana prodato za nešto više od dva mjeseca, Pištalov američki izdavač "Graywolf Press" je odštampao drugo izdanje "Tesle", a prošlog mjeseca se ova knjiga pojavila i kao zvučno izdanje, što je inače, u Americi veoma popularan format, navodi srpski izdavač "Agora".

Knjigu je za američke čitaoce/slušaoce pročitao poznati glumac L.J. Ganser, koji je do sada snimio više od 300 najznačajnijih američkih knjiga, dobio niz nagrada i važi za najboljeg u ovom polju.

Zanimljivo je da je pre nekoliko godina "Agora" ovaj roman takođe izdala kao zvučnu knjigu.

Roman je za srpske čitaoce pročitao poznati glumac Petar Božović.

Ovaj roman je i u Srbiji ostvario nezabilježen uspjeh: nakon NIN-ove nagrade i Nagrade Narodne biblioteke Srbije za najčitaniju knjigu, već šest godina jedna je od najprodavanijih knjiga na domaćem tržištu, ušla je u čitanke za osnovnu školu i gimnaziju, objavljena sa uspjehom u svim bivšim jugoslovenskim republikama, a američko izdanje je 11. prevod ove knjige na neki od stranih jezika.

Inače, američki prevod ovog romana, je nominovan za američku književnu nagradu "National Book Award", jednu od najuglednijih i najstarijih američkih književnih nagrada, koju je Američko udruženje knjižara ustanovilo još 1936. godine. Dodjela nagrade je u septembru.

Pištalov roman "Tesla, portret među maskama" ("Tesla, A Portrait With Masks", preveli su je Bogdan Rakić i Džon Džefris), objavio je "Graywold Press", jedan od najpoznatijih američkih izdavača, a izašao je iz štampe 6. januara ove godine i za manje od dva mjeseca njegovo prvo izdanje je rasprodato.

Nakon desetak promocija (Njujork, Boston, Čikago, Vašingtonu i nizu drugih univerzitetskih centara) ova knjiga je predstavljena i u "Barns and Noble" knjižarama širom Amerike. Zastupljena je u rubrici "Upoznajte velike pisce", a knjiga je doživjela i zapažen odziv kritike.

Kritike i pohvale u Americi:

"Kako biste napisali biografsku knjigu o Prometeju elektriciteta", upitao se kritičar Novelhistoriana: "Pa kroz lirsku prozu, mistične snove koji izviru iz srpskih bajki, grčke mitove i frojdijanske simbole. Tako je Vladimir Pištalo naselio um neuhvatljivog enigmatičnog genija, Nikole Tesle".

Ken Kalfus je napisao da je "Tesla, portret među maskama" "munjom ocrtan portret genija, moćan, tranformativan i misteriozan kao elektricitet sam".

Frensin Prouz je primijetila: "Mnogo je napisano o Tesli, ali izuzetni i potpuno originalni roman Vladimira Pištala uspijeva da nam kaže nešto potpuno novo, prije svega o tome kako literature i mašta mogu preobraziti biografiju u veliku umjetnost".

Čarls Simić je utvrdio da knjiga "ima dubinu, uzbudljivost i originalnost koja odlikuje modernog klasika".

Zvučna knjiga "Tesla, portret među maskama" se može skinuti ovdje.

(Blic)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije