Književnost

Šantićev festival djece pjesnika: Mlade poete oživjele Mostar

Šantićev festival djece pjesnika: Mlade poete oživjele Mostar
Šantićev festival djece pjesnika: Mlade poete oživjele Mostar

MOSTAR - Ovo znači puno za cijeli grad. Ovdje je toliko puno pozitivne energije i toliko zdravog duha u ovim mladim ljudima da su oživjeli naš Mostar svojim druženjem i širenjem svoje poezije, kazao je Goran Kosanić.

On je direktor Međunarodnog Šantićevog festivala djece pjesnika, koji je treći put održan u utorak veče u Mostaru i ove je godine okupio mališane iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

Kosanić je istakao da je na konkurs za ovogodišnji festival pristiglo 860 radova iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore te Bosne i Hercegovine, što samo po sebi govori koliko je ovaj festival postao prepoznatljiv.

Stručni žiri u sastavu Alma Fazil-Obad, Božidar Kijac i Miljenko Buhač, kako je naglasio Kosanić, imao je jako težak i nezahvalan posao odabrati 15 finalista od 860 pristiglih radova, s obzirom na to da su djeca pokazala izuzetne vještine pisanja.

Titula najbolje mlade pjesnikinje pripala je Hani Trtovac iz Novog Pazara s pjesmom "San o porodičnoj sreći". Drugo mjesto osvojila je Iris Dugalić iz Mostara s pjesmom "Obris čovječanstva", dok je treće mjesto osvojio Lav Lukić iz Beograda s pjesmom "Sjećanje na Anu Frank".

Iako su nagrade dobili samo troje najboljih, Kosanić ističe kako su zapravo svi oni skupa pobjednici, jer zajednički duh mladih pjesnika iz svih zemalja bivše Jugoslavije u Šantićevom Mostaru trodnevnom manifestacijom je oživio Šantićev duh, duh pjesničkog Mostara, po kome je grad na Neretvi nadaleko uvijek bio prepoznatljiv.

"Svi učesnici su posjetili i grob Alekse Šantića i položili svoje pjesme omotane oko ruže na grob velikog mostarskog pjesnika. Govorili su o djelima Alekse Šantića, donijeli svoju iskrenu ljubav prema poeziji i pokazali veliko znanje o mostarskom poeti, ali i gradu na Neretvi, koji će bez sumnje biti inspiracija za nova djela kao i mnogim poznatim pjesnicima", istakao je Kosanić.

A, mladi pjesnici, kako sami priznaju, iz Mostara nose predivne uspomene, odlaze bogatiji za nova pjesnička iskustva, kao i za potvrdu da su krenuli dobrim putem, kada je spisateljski rad u pitanju.

Festival je povodom 92. godišnjice smrti velikog pjesnika Alekse Šantića organizovalo Srpsko prosvjetno i kulturno društvo "Prosvjeta" iz Mostara.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije