Književnost

Sarajevski sajam knjige: Evlija Čelebija svjedok istorije na Balkanu

Sarajevski sajam knjige: Evlija Čelebija svjedok istorije na Balkanu
Sarajevski sajam knjige: Evlija Čelebija svjedok istorije na Balkanu

SARAJEVO - Na Međunarodnom sarajevskom sajmu knjiga održan je panel "Balkan prema Evliji Čelebiji", na kojem je predavač prof. dr. Nuran Tezcan govorila o putovanju Evlije Čelebije Balkanom.

"Evlija Čelebija je oko 40 godina putovao, međutim, otpilike 20 godina je proveo na Balkanu. Njegov putopis od deset tomova zapravo sadrži pet tomova o Balkanu. Tokom putovanja on je zapravo bio i državni službenik. Ovo podnevlje je obilazio između 1651. i 1670. godine", istakla je Tezcan.

Prema njenim riječima, taj period se nalazi u stoljeću u kojem su se Osmanlije uputile prema Srednjoistočnoj Evropi.

"To stoljeće je veoma važno stoljeće i za Osmanlije jer su se tada osvajale tvrđave. Zapravo, on je bio živi svjedok i ove istorije i svega onoga što se dešavalo na ovom podneblju pa je zbog toga i veoma važan", naglasila je Tezcan.

Napomenula je da je Evlija Čelebija bio čovjek koji je na ovo podneblje došao kao državni službenik, a zatim kao i kao čovjek koji je volio putovati.

Tezcan je pojasnila da je bio i humanista koji je govorio o činjenici da na ovom području zajedno žive muslimani i pripadnici ostalih vjera.

"On je ovo područje gledao sa svih aspekata, i administraciju, ekološku stranu kao i ljepote ovog područja. Pokušao je da nama prenese sve ono što se dešavalo ovdje, i umjetnost, ljepotu, politiku, kao i sve ostalo", poručila je Tezcan.

Panelu je prisustvovao veliki broj studenata koji su pokazali izuzetno zanimanje za Evliju Čelebiju.

Evlija Čelebija, putopisac, ili kako je sam sebe nazivao Evlija Muhamed Zilli sin Dervišev (sejjahi alem) rođen je u Istanbulu 25. marta 1611, a umro 1679. godine. U periodu od 40 godina (1631.-1670.) preduzeo je više velikih putovanja po tadašnjem Osmanskom carstvu i izvan njega te učestvovao i u ratovima pod sultanima Ibrahimom i Muhamedom IV.

Govorio je turski, arapski i perzijski jezik, a postoje indicije da je posjedovao pasivno znanje još nekoliko jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije