Književnost

Šestorka iz "Sedmice" u Banjaluci

Šestorka iz "Sedmice" u Banjaluci
Foto: N.N. | Šestorka iz "Sedmice" u Banjaluci

BANJALUKA - Podružnica Udruženja književnika Republike Srpske Banjaluka večeras sa početkom u 19 časova u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor biće domaćin Udruženju pisaca "Sedmica" iz Frankfurta na Majni koje okuplja veliki broj književnika sa ovih prostora.

"Naši pisci su bili u dva navrata gosti u Frankfurtu. U oktobru prošle godine 'Sedmica' je organizovala petodnevnu turneju po gradovima Srbije pod nazivom 'Korenima u pohode' na kojoj su učestvovali i pisci iz našeg grada. Tada je dogovoreno da pisci 'Sedmice' budu gosti grada na Vrbasu", javili su iz Podružnice.

Pisce iz Frankfurta predvodi predsjednik Udruženja Ljubiša Simić. Pored njega u Banjaluci će nastupiti Zlata Ikanović, Ruža Mijović, Slavica Mastikosa, Nisveta Grabovac i Aleksandar Jovanović. Jedino je Slavica Mastikosa u Banjaluci prije nešto više od godinu dana predstavila svoja dva romana.

"Kulturni program Srba u inostranstvu predstavlja čuvanje i njegovanje srpske kulture, tradicije i jezika kao i unapređenje i povezivanje matice na kulturnom planu sa dijasporom i razvijanje međunarodnih odnosa u oblasti kulture. Neobično se radujem gostovanju u Banaluci", kazao je Simić, izrazivši nadu da bi, između ostalog, rezultat ove posjete mogao biti i zajednički zbornik radova pisaca iz Frankfurta i Banjaluke.

"On bi se mogao zvati 'Sedmica na Vrbasu'", kaže Simić, uvjeren da će saradnja sa piscima iz Republike Srpske i dalje biti uspješna.

Udruženje pisаcа "Sedmicа" je književna zajednica Udruženja književnika Srbije - UKS, osnovano 1995. godine sa sjedištem u Frankfurtu. Glavni cilj ove аsocijаcije je očuvаnje mаternjeg jezikа, literаture i kulturnog nаsljeđа zа mlаđe generаcije u dijаspori.

"Imаjući u vidu dа se vezа sа mаticom prekidа kod generаcijа koje su rođene u inostrаnstvu, politikа očuvаnjа i okupljаnjа Srbа izvаn mаtice trebа dа bude usmerenа kа deci i mlаdimа. Znаjući dа se identitet nаrodа čuvа jezikom, 'Sedmica' nudi bogat godišnji program aktivnosti i sprovodi projekte koji su namenjeni deci i mladima", rekao je Simić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije