Književnost

Srpske biblioteke bile važne u srednjovjekovnoj državi

Srpske biblioteke  bile važne u srednjovjekovnoj državi
Foto: Srna | Srpske biblioteke bile važne u srednjovjekovnoj državi
Srna

ANDRIĆGRAD - Za razvoj kulture u Srbiji veoma su važne biblioteke koje su u prošlosti postojale na srpskom dvoru i u srpskim manastirima, rekla je Aleksandra Vraneš, rukovodilac Odjeljenja za književnost u Andrićevom institutu u Andrićgradu gdje je danas održano predavanje o temi "Srpske biblioteke u doba Stefana Prvovjenačnog".

"Knjiga je u početku bila vezana za manastir, za dvor i bogatu vlastelu. U manastirima su uglavnom postojale knjige duhovnog sadržaja, biblije, jevanđelja, apostoli i razni drugi oblici službenih knjiga. Mi na osnovu književnih spomenika zaključujemo prisustvo knjiga i prisustvo biblioteka", naglasila je Vraneševa.

Ona je istakla da se ove godine obilježava 800 godina od krunisanja Stefana Prvovječanog, prvog krunisanog kralja srpske države.

Vraneševa je podsjetila da Andrićev institut sveukupnom djelatnošću doprinosi razvoju kulture.

"Letnja škola okuplja sve studente sa Univerziteta u Republici Srpskoj i Srbiji sa namerom da širi znanja, da ih usmerava dalje ka usavršavanju i stručnom napredovanju", dodala je Vraneševa.

Stefan Nemanjić (1166-1227) bio je srpski srednjovjekovni vladar (1196–1227) i prvi krunisani kralj među Nemanjićima, zbog čega je nazvan Prvovjenčani.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije