Književnost

Stanovnici Nahčivana dobili obaveznu lektiru

Stanovnici Nahčivana dobili obaveznu lektiru
Foto: Ilustracija | Stanovnici Nahčivana dobili obaveznu lektiru

Bogatstvo jednog naroda ogleda se u njegovom obrazovanju. Na tome, po svemu sudeći, radi i lider azerbejdžanske enklave Nahčivan, koji je nedavno donio jedan krajnje neobičan ukaz.

Naime, Vasif Talibov, koji se nalazi na čelu Nahčivana, sastavio je i objavio spisak od 30 knjiga koje stanovnici njegove autonomne oblasti moraju obavezno da pročitaju. To znači da su stanovnici Nahčivana dobili svoju obaveznu lektiru, iako su mnogi školu završili već davno.

Naime, riječ je o autonomnoj oblasti koja se nalazi u sastavu Azerbejdžana. Na čelu Nahčivana nalazi se Talibov, koji drži funkciju predsjedavajućeg Vrhovne skupštine, koja je, ujedno, najviša funkcija u Nahčivanu. Njegova lista je pokušaj da se ojača patriotizam, ali i prošire horizonti kako mladih stanovnika, tako i starijih.

Pored azerbejdžanskih klasika, te autora iz istočne Evrope, značajno mjesto na listi su zauzeli i zapadni autori. Tako, recimo, na listi se nalazi Džek London, ali i nezaobilazni Ernest Hemingvej i njegov "Starac i more", koji se nalazi na 20. mjestu od ukupno 30 obaveznih naslova.

Ipak, da su u Nahčivanu patriote, govori i to da se na samom vrhu liste nalazi knjiga bivšeg azerbejdžanskog predsjednika Hejdara Alijeva, koji je i rođen u Nahčivanu. Naime, njegova knjiga "Apel nacionalnog lidera Hejdara Alijeva narodu Azerbejdžana povodom nove 2001. godine, nove ere i trećeg milenijuma" je definitivno knjiga koju svaki azerbejdžanski patriota mora pročitati.

Ipak, na samoj listi ima i nekih iznenađenja. Naime, među djelima koja se obavezno moraju pročitati je i Makijavelijev "Princ", kojeg moraju znati svi studenti političkih nauka u Nahčivanu.

Nakon što je Talibov donio ukaz, obrazovne institucije su već počele da ga sprovode u djelo. Naime, komplet ovih 30 knjiga već je raspoređen u svaku školu, biblioteku i kulturnu instituciju u Nahčivanu. Ipak, ono što je zaintrigiralo mnoge jeste što u ukazu stoji da je riječ o "obaveznoj literaturi". Mnogi od njih su na društvenim mrežama pokrenuli debatu kako će se provjeravati da li su svi pročitali tu obaveznu lektiru.

"Fantastična inicijativa. Ja bih je proširio na cijeli Azerbejdžan. Međutim, postavlja se pitanja kako će se i ko će provjerati da li su sve knjige pročitane? Takođe, da li će biti predviđene neke kazne za one koji ih ne budu pročitali", napisao je jedan korisnik društvenih mreža.

I dok su mnogi oduševljeni ovom listom, neki čitaoci su krajnje zbunjeni što se na listi nalazi i knjiga "Život pčele" Morisa Meterlinka, koja govori o društvenoj strukturi košnice. Naime, mnogi su uvjereni da je riječ o instrukcijama za bavljenje pčelarstvom, pa nisu baš sigurni da li i to spada u obaveznu lektiru.

Inače, relativno nepoznati Nahčivan je autonomna oblast Azerbejdžana, koja je od ove države odvojena Jermenijom. Za Azerbejdžan je važna zato što je ovdje rođen bivši predsjednik Hejdar Alijev, otac sadašnjeg lidera Ilhama Alijeva.

(BBC)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije