Književnost

Starim stazama u novo "Sutra"

Starim stazama u novo "Sutra"
Foto: N.N. | Starim stazama u novo "Sutra"
Nevena Vržina

BANJALUKA - Razvilo se crno vreme opadanja, /nabujao šljam i razvrat i poroci, /pridig'o se truli zadah propadanja, /umrli su svi heroji i proroci, stihovi su pjesme "Naši dani" Vladislava Petkovića Disa napisani davne 1910, a otvaraju novi, treći broj časopisa "Sutra".

Naslovljen kao časopis za književnost i društvena pitanja "Sutra", pored Disove pjesme, koja je, po riječima glavnog i odgovornog urednika Ranka Preradovića Dede, danas nažalost aktuelnija nego u vrijeme nastanka, donosi i mnoštvo poezije i proze iz savremene srpske književnosti.

Svakako, tu su zastupljeni najklasičnija novinska forma (intervju s Koljom Mićevićem povodom Kočićeve nagrade), ali i društvene teme, od onih o današnjim intelektualcima koji su u službi interesa uvijek spremni da pljunu istini u oči, do reagovanja na potrebu mijanjanja školske lektire i nasilnom uvođenju komunikologije u čas srpskog jezika i književnosti u srednjim školama.

Podsjećamo, časopis "Sutra" je nasljednik "Glasa sutra", koji je u okviru banjalučkog "Glasa" izlazio sedamdesetih godina prošlog vijeka u Banjaluci, da bi prije izlaska četvrtog broja bio zabranjen jer je na naslovnoj stranici bila nacrtana karta podijljene Jugoslavije, što je protumačeno kao predviđanje raspada zemlje. I staro i novo "Sutra" kao glavni i odgovorni urednik potpisivao je Ranko Preradović Deda, a pored njega i mnoštva saradnika današnju redakciju ovog časopisa čine: Miladin Berić, Duško M. Petrović, Nenad Novaković, Milan Rakulj, Mirko Ljubanić, Vojin Trivunović, Duško Ž. Popović, Vito Bojkovac i Momčilo Golijanin.

U prvoj godini izlaženja novo "Sutra" donijelo je tri broja, a četvrti broj, koji nije doživio njegov prethodnik, trebalo bi da se pojavi oko svetosavskih praznika.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije