Književnost

Stevan Tontić otvara 46. "Brankovo kolo"

Stevan Tontić otvara 46. "Brankovo kolo"
Foto: Arhiva | Stevan Tontić otvara 46. "Brankovo kolo"

SREMSKI KARLOVCI - Uveliko traju programske pripreme za 46. "Brankovo kolo", koje će biti održano od 8. do 18. septembra u Sremskim Karlovcima, na Stražilovu i u Novom Sadu. U okviru trideset raznovrsnih programa, u deset jedinstvenih ambijenata i prostora, nastupiće nekoliko stotina pjesnika, pisaca, muzičkih i dramskih umjetnika, filozofa i duhovnika raznih generacija.

Najveću pjesničku manifestaciju u Srbiji i okruženju svojom besjedom o Branku Radičeviću otvoriće ugledni srpski pjesnik Stevan Tontić, kojem će tom prilikom za ukupno pjesničko djelo  biti svečano  uručeno najviše priznanje "Brankovoga kola" - "Statueta Branka Radičevića".

"Pojava Branka Radičevića bila je ne samo prekretnički nego i srećan događaj u istoriji srpske poezije. Tu sreću raspjevanog narodnog jezika pomračila je prerana smrt pjesnikova, tako da uz njegovo ime vezujemo radosno slavljenje života s tugom zbog njegove prolaznosti", kazao je Tontić povodom časti koja će mu biti ukazana.  O nastupajućem 46. "Brankovom kolu" predsjednik istog Nenad Grujičić rekao je da je "Brankovo kolo" oduvijek njegovalo kult mladosti Branka Radičevića i okupljalo i afirmisalo mlade pjesnike i umjetnike.

Dajući konkretnu priliku novim mladim pjesnicima, glumcima, muzičarima i umetnicima, ali i moderatorima,  voditeljima, operativnim urednicima i tehničkim saradnicima, naglasio je Grujičić, ove  godine "Brankovo kolo" će obilježiti 170. godišnjicu izlaska prve Radičevićeve knjige u Beču.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije