Književnost

Stvarali knjige i po tri decenije

Stvarali knjige i po tri decenije
Stvarali knjige i po tri decenije

BANJALUKA - Književna djela, u zavisnosti od inspiracije njihovih stvaralaca, mogu da nastanu u veoma kratkom roku, za svega nekoliko dana, postanu svjetski bestseleri i prošire poruke koje će prepričavati cijeli svijet. Ipak, ima i onih koji nad svojim djelima bdiju godinama, prikupljaju materijal i nastoje da ono što su zamislili prenesu na što bolji način. Nekim piscima je trebalo i po 30 godina da napišu knjigu.

"Glasovi u vetru", Grozdana Olujić:

Roman "Glasovi u vetru" Grozdane Olujić ovjenčan je i "Ninovom" nagradom za najbolju knjigu u 2009. godini, a prema riječima autorke nastajao je više od 30 godina.

"Pisana u samoći i tišini, knjiga 'Glasovi u vetru' se taložila u meni, a zatim je, odjednom, kao da je samu sebe pisala, izašla u svet", pojasnila je autorka.

Junak romana, doktor Danilo Aracki, tragajući za nestalim bratom na drugom kraju svijeta shvata da jezik ne čuva samo identitet, već i liječi, prestrašen brzinom kojom u ratovima Balkana nestaju oni koje volimo.

"Kustos Mezezija", Radomir Baturan:

Pisac Radomir Baturan objavio je ove godine roman "Kustos Mezezija" pisan punih 35 godina. Roman, podijeljen u šest dijelova, odnosno u 68 glava i odštampan na 550 strana, govori o viševjekovnoj patnji i bolu jermenskog i srpskog naroda.

Istorijski dokumentovanom pričom o Jermenima i Srbima autor se trudio da pohvata i nadoveže potrgane konce jermenske porodice Mezezija na Balkanu, od bitke na Sirakuzi 663. do NATO bombardovanja Srbije 1999. godine.

"Idi i postavi stražara", Harper Li:

Američka spisateljica Harper Li izdala je dugo očekivani nastavak čuvenog romana "Ubiti pticu rugalicu". Nastavak "Idi i postavi stražara" zapravo je napisan prije "Ubiti pticu rugalicu", u kojoj su likovi 20 godina stariji od onih u čuvenom romanu. Kada se sve zbroji i oduzme, ova knjiga nastajala je više od 50 godina, ali je autorka konstantno odbijala da objavi nastavak.

Godine 1961. Li je za djelo "Ubiti pticu rugalicu" dobila Pulicerovu nagradu. Roman je poslužio i kao osnova za istoimeni film sa Gregorijem Pekom u glavnoj ulozi.

"Osam kila sreće", Puriša Đorđević:

Zbirka Puriše Đorđevića u kojoj se nalazi 20 priča nastajala je u periodu od 30 godina. Priče su raznorodne po tematici, ali se bave i različitim periodima od onoga prije Drugog svjetskog rata u kojima Ðorđević opisuje Čačak svog djetinjstva, pa preko NOB-a i poslijeratnog vremena, do raspada i rata na tlu bivše Jugoslavije i tranzicione današnje Srbije.

Svijet priča Puriše Ðorđevića je svijet prošlog vremena koje svi, zapravo, nosimo u sebi, u njemu ima radosti, neke zaboravljene naivnosti i iskrenosti, nekad tuge, rijetko kad gorčine, a često humora.

"Razgovor s Nadom", Munib Delalić

Ovo djelo Muniba Delalića Društvo pisaca BiH proglasilo je najboljom knjigom 2010. godine, a važno je naglasiti da je ono nastajalo gotovo 20 godina. 

"Knjiga je, kako i stoji u njenom podnaslovu, lirski dnevnik, koji je pisan skoro 20 godina - od mog dolaska u Norvešku u jesen 1993. godine, do naših dana, dakle malo poetsko svjedočanstvo mog egzilantskog življenja", kazao je Delalić. Smatra da je zbog činjenice da je tako dugo nastajala ova knjiga puno direktnija prema čitaocu.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije