Književnost

Sujevjerni Čarls Dikens

Sujevjerni Čarls Dikens
Sujevjerni Čarls Dikens

LONDON - Koliko je jedan od najpoznatijih britanskih književnika Čarls Dikens bio sujevjeran pokazuje i prvo izdanje njegovog romana "Dejvid Koperfild" koje će se krajem juna naći na aukciji, prenosi londonski "Telegraf".

Ako je vjerovati babskim pričama, ukoliko dobijete nož za poklon, veza između vas i davaoca poklona biće uskoro raskinuta. Da biste to izbjegli, potrebno je dati novčić ili drugi poklon zauzvrat.

Da bi poništio loše znake, Dikens je potpisao ličnu kopiju "Dejvida Koperfilda" i poslao je vlasniku kompanije za proizvodnju alata "Vilijam Bruks i sinovi", jer mu je proizvođač iz Šefilda poklonio escajg.

Do razmjene poklona došlo je kada je Vilijam Bruks pročitao roman 1850. godine i primijetio da glavnog junaka ismijavaju nazivajući ga "Bruksom od Šefilda". Kada je o tome pisao Dikensu, pisac je rekao da je riječ o slučajnosti.

"Nisam znao da zaista postoji postoji takva firma, a zašto sam dodao Šefild od svih drugih gradova u Engleskoj, ne znam. Jednostavno mi je pao na pamet", napisao je Dikens.

Bruks je potom 1851. godine poklonio Dikensu escajg i zauzvrat dobio potpisan primjerak romana, koji se od tada nalazi u porodici.

Zbog popularnosti, Dikensovi romani štampani su u velikom broju primjeraka tako da danas prva izdanja vrijede oko 1.000 funti. Ovaj primjerak mogao bi da bude prodat za 50.000 funti jer ima potpis autora, kao i njegovo pismo Bruksu.

"Dejvid Koperfild" je najličniji roman Čarlsa Dikensa i u mnogim stvarima inspirisan je njegovim životom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije