Književnost

Svoje riječi ne treba da mijenjamo tuđicama

Svoje riječi ne treba da mijenjamo tuđicama
Svoje riječi ne treba da mijenjamo tuđicama

BANJALUKA - U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) deveti put tradicionalno je obilježen Evropski dan jezika i dan evropskog plurilingvizma.

Ljubica Milekić iz NUB RS istakla je da su povodom ovog dana ogranizovane prigodne svečanosti s ciljem da kod publike svih uzrasta probude interes za učenje jezika.

Na centralnoj manifestaciji, koja je bila glavni dio obilježavanja Evropskog dana jezika, nastupili su učenici iz osnovnih škola, koji su publici pjevali i recitovali na stranim jezicima. Milekićeva je takođe naglasila da bez poznavanja maternjeg jezika nije realno učenje stranog jezika.

"Naša manifestacija otvorena je nastupom na srpskom jeziku i svakako svoje riječi ne treba da mijenjamo riječima iz stranih jezika, ali takođe moram da naglasim da su mladi ljudi u našoj državi svjesni važnosti poznavanja stranih jezika i nove generacije koje dolaze ozbiljnije shvataju potrebu za učenjem i jezičkom pismenošću. Danas više nije pitanje da li se govori strani jezik, već koliko se stranih jezika govori. Naš cilj je da probudimo kod publike svih uzrasta interesovanje za učenje jezika i da promovišemo učenje od najmlađe životne dobi, kao i u procesu cjeloživotnog učenja jezika", naglasila je Milekićeva.

Ona je dodala da je Evropski dan jezika već tradicionalna manifestacija.

"Ove godine smo početkom septembra lansirali jedan konkurs za sve osnovne škole. To je bilo takmičenje u osmišljavanju logotipa i slogana za Evropski dan jezika", kazala je Milekićeva.

Pojasnila je da su učenici koji su učestvovali u ovom konkursu dobili vrijedne nagrade, koje su za njih obezbijedile privatne škole stranih jezika: "Prvo smo organizovali sajam jezika, u kojem su škole predstavljale svoj program, a nakon toga smo priredili kviz za učenike iz tri osnovne škole - 'Dositej Obradović', 'Zmaj Jova Jovanović' i 'Vuk Karadžić'."

Takođe, učenici su nagrađeni od strane privatnih škola jezika i Francuskog instituta, a nakon toga smo organizovali jednu interesantnu radionicu švedskog jezika", dodala je Milekićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije