Književnost

Tamo preko Vrbasa

Tamo preko Vrbasa
Tamo preko Vrbasa

Priča o generaciji koja je pedeset i neke odrastala uz kraljicu grada, rijeku Vrbas, o raji sa Mejdana koja je na različite načine obilježila jedno doba, među kojima su i oni koji su ušli u istoriju Banjaluke, sa dušom punom sjete i pitkim rečenicama opisano je sve ono što je autor knjige "Tamo preko Vrbasa" Tomo Marić i sam preživio i osjetio.

Ova knjiga čitaoce odrasle u tom periodu vratiće u dio života koji se ne zaboravlja, a mlađim generacijama približiće vrijeme prije nego što je stvorena "nova klasa".

Tomo Marić, nagrađivani banjalučki novinar i književnik, koji je objavio desetak knjiga, kroz ovo peto dopunjeno izdanje romana "Tamo preko Vrbasa" vodi čitaoca kroz istoriju Banjaluke, a prepričavanjem svojih uspomena otvara velika životna pitanja o iskonskim vrijednostima.

Ljubitelji pisane riječi u ovoj knjizi protkanom dušom imaće priliku da  u mislima posjete prve igranke uz stari gramofon na "45" obrtaja, "čuju" zvuke "Rolling Stonesa", prisjete se kaubojskih filmova, ali i da pročitaju o sportistima tog vremena kojima je Marić posvetio posebnu pažnju. Ionako su bili "Vitezovi ulice", oni su bez "šuplje priče" srcem i dušom svirali svojim simpatijama, sada već izumrle, serenade pod prozorom.

Po motivima "Tamo preko Vrbasa" snimljen je i serijal "To, toplo ljeto" u produkciji Radio-televizije Republike Srpske i Pink BH televizije. Ovo peto izdanje "Tamo preko Vrbasa" uskoro će biti dramaturški obrađeno i za pozorišnu predstavu.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije