Književnost

Traže bolje uslove za pisce i vraćanje statusa od posebnog značaja

Traže bolje uslove za pisce i vraćanje statusa od posebnog značaja
Traže bolje uslove za pisce i vraćanje statusa od posebnog značaja

BANJALUKA - Trenutno Udruženje književnika Republike Srpske (UK RS) djeluje bez ikakvih sredstava. Ne znam kome to odgovara? Da li je potrebno udruženje književnika ovome društvu? Da li su potrebni pisci, najdirektniji zaštitnici pisma ćirilice i srpskog jezika?

Ovim i mnogim drugim pitanjima Predrag Bjelošević, književnik i predsjednik UK RS, odgovorio je na pitanje "Nezavisnih" da li je Vlada Republike Srpske razmotrila žalbu na konkurs u vezi sa udruženjima od posebnog značaja za RS. Tom žalbom još prošlo ljeto UK RS se obratilo vlastima da ovo udruženje vrate na listu udruženja od posebnog značaja za RS.

"Vlada je naš zahtjev vratila nadležnom predlagaču, Ministarstvu za lokalnu upravu i samoupravu, a Ministarstvo nas obavijestilo da je odluku donijela Vlada RS. Takvo poigravanje je neshvatljivo. Nadamo se da će na naš zahtjev za prijem delegacije UK RS pozitivno odgovoriti predsjednica Vlade RS i da ćemo bar doći do obećanja o promjeni statusa", kazao je Bjelošević, dodajući da neprestano slušamo kako se političari zaklanjaju iza srpskih velikana pisane riječi, slaveći lik i djelo  Filipa Višnjića, Jovana Dučića, Branka Ćopića, Petra Kočića, Svetozara Ćorovića, Skendera Kulenovića, a ne žele ništa da poduzmu da se uslovi za rad i život pisaca u RS izmijene, da se obezbijedi slobodnim umjetnicima socijalna zaštita itd.

Ovim povodom "Nezavisne" su se obratile kako Vladi Republike Srpske, tako i Ministarstvu za prosvjetu i kulturu RS.

"Vlada Republike Srpske je nakon razmatranja posljednjeg javnog konkursa za sticanje statusa udruženja od javnog interesa, od 43 udruženja koji su ispunjavali uslove, nakon procedure koja je urađena interresorno, izabrala osam novih udruženja od javnog interesa. Trenutni broj udruženja od javnog interesa iznosi ukupno 29, a novi konkurs za sticanje ovog statusa će biti raspisan 2019. godine", kazali su iz Vlade. Od pomenutih 29 udruženja, kako nam je rečeno u Ministarstvu za prosvjetu i kulturu, samo je jedno iz oblasti kulture.

"Ministarstvo prosvjete i kulture od 2016. godine u svom budžetu ima i stavku tekući grantovi udruženjima od javnog interesa, ali za sada taj status iz nadležnosti kulture ima samo SPKD 'Prosvjeta'", tvrde u Ministarstvu za prosvjetu i kulturu. U skladu sa Uredbom o postupku za dodjelu i prestanak statusa udruženja od javnog interesa, dodaju iz Ministarstva, status udruženja od javnog interesa utvrđuje Vlada Republike Srpske na prijedlog Ministarstva uprave i lokalne samouprave. Status se utvrđuje nakon sprovedenog javnog konkursa, koji raspisuje i sprovodi Ministarstvo uprave i lokalne samouprave. U skladu sa procedurom utvrđivanja ovog statusa, ovo ministarstvo je dužno da uz prijedlog o dodjeli statusa udruženja od javnog interesa pribavi mišljenje ministarstva u čijoj je nadležnosti djelatnost udruženja.

"Ministarstvo prosvjete i kulture je, na zahtjev Ministarstva uprave i lokalne samouprave, 30. oktobra 2015. godine, razmotrilo dostavljenu listu udruženja koja su se prijavila na javni konkurs za dodjelu statusa udruženja od javnog interesa i dostavilo pozitivno mišljenje za Udruženje književnika Republike Srpske i Društvo članova Matice srpske u Republici Srpskoj", rekli su u Ministarstvu za prosvjetu i kulturu. Njihovo pozitivno mišljenje, očigledno, još uvijek za Vladu RS ne predstavlja dovoljan razlog za vraćanje UK RS na listu udruženja od posebnog interesa.

"Da li oni koji odlučuju o kulturi u RS znaju da su pisci iz UK RS dobitnici najvećih nagrada i priznanja na prostorima Srbije, Evrope i slovenskih zemalja? Ako ne znaju, onda je red da nam upriliče sastanak na kome ćemo ih upoznati sa najkonkretnijim primjerima i valjda uvjeriti u promjenu stava kako bi i pisci i društvo imali više koristi", kaže Bjelošević, a na upit "Nezavisnih" Vlada RS, ipak, obećava sastanak sa čelnicima UK RS.    

"Vlada Srpske, odnosno sva ministarstva stoje na raspolaganju kako ovom tako i bilo kojem drugom udruženju, da se kroz razgovore rješavaju problemi i pronađu rješenja", pišu iz Vlade. Podsjećamo, UK RS nije na listi udruženja od posebnog značaja za Republiku Srpsku još od kada je predsjednik Udruženja književnika RS bio Nikola Koljević, bivši potpredsjednik Republike Srpske.

"Dovoljno je reći da Udruženje književnika u Federaciji dobije milion i po KM godišnje za izdavačku djelatnost, a mi smo od 1992. do danas dobili ukupno oko 100.000 KM. O čemu onda da pričamo? Udruženje je funkcionisalo samo kada je predsjednik bio Nikola Koljević, jer je on bio vlast. Sadašnje rukovodstvo nije u politici, niti sam ja bio, a kod nas, bogu hvala, asplutno sve je ispolitizovano", izjasnio se još ranije za "Nezavisne" po ovom pitanju Zoran Kostić, jedan od bivših predsjednika UK RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije