Književnost

Trostruki jubilej Vojina Trivunovića

Trostruki jubilej Vojina Trivunovića
Trostruki jubilej Vojina Trivunovića

BRČKO - Srpski književnik Vojin Trivunović večeras sa početkom u 19 časova u SKPD "Prosvjeta" u Brčkom promovisaće novu knjigu aforizama "Ako Bosna presuši, gdje ćemo se utopiti".

S obzirom na to da se radi o prvoj promociji pomenute knjige, kako je kazao recenzent Senahid Nezirović, ovim će biti obilježena tri jubileja: dvadeset godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma (povodom kojeg je i objavljena knjiga) te 30 godina bavljenja književno-jezičkim radom uz godine života Vojina Trivunovića. Pored autora i Nezirovića o knjizi će govoriti književnici Ranko Preradović, Duško Popović i Stevan R. Stević, dok će moderator večeri biti Savo Teodorović.

"Iako je ovo prva zvanična promocija, knjiga je već našla svoj put do čitalaca, a književni kritičari su je ocijenili kao jednu od najboljih aforističkih knjiga koje su objavljene na našem jezičkom području", napisali su u obavještenju organizatori promocije, dok su neki kritičari išli toliko daleko da su Trivunovićevo djelo poredili sa djelima Vuka Stefanovića Karadžića, Radoja Domanovića i Petra Kočića.

"Suština njegovog rada je u žigosanju svih anomalija društva i pojedinaca, kao i uvođenju zdrave stvaralačke sumnje, skokovite asocijativnosti, razbarušenih emocija, čime dokazuje superiornost duha jed(instve)nog Vojina Trivunovića. Njegov jezik i književne intencije, kao književni historičar, mogu (pr)ocijeniti harmoničnim nastavkom ingenioznoga djela svih naših savremenika počev od Radoja Domanovića, preko Milenka Vučetića do Petra Kočića", rekao je, između ostalog, Nezirović, nazvavši književnikovu misiju plemenitom i vrijednom divljenja.

Postoji još jedna poveznica Vojina Trivunovića sa Petrom Kočićem. Jedan je od osnivača i predsjednik Društva književnik stvaralaca čije priznanje nosi naziv "Pečat Davidov" po junaku "Jazavca pred sudom" Davidu Štrpcu. Stoga će večeras nakon promocije knjige "Ako Bosna presuši, gdje ćemo se utopiti" u Brčko distriktu biti dodijeljena i književna nagrada "Pečat Davidov" koju je ustanovilo Društvo na čijem je čelu Trivunović. Nagrada se dodjeljuje za najbolju knjigu koja je objavljena tokom prethodne godine, a za 2015. godinu ravnopravno je pripala Stevanu R. Steviću iz Brčkog za knjigu aforizama "Kad balvan pusti korijen", te Dušku Ž. Popoviću iz Prnjavora za knjigu pjesama "Za nas dvoje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije