Književnost

U Derventi promovisana knjiga "Samo ja znam" Vojislava Novića

U Derventi promovisana knjiga "Samo ja znam" Vojislava Novića
Foto: Srna | U Derventi promovisana knjiga "Samo ja znam" Vojislava Novića

U Derventi je promovisana knjiga "Samo ja znam" Vojislava Novića o građanskom ratu na području bivše Jugoslavije.

Nović je rekao da je u romanu želio da pokaže kakav je bio građanski rat i kako su se ljudi ponašali, a opisani događaji su 90 odsto istiniti.

"Neki čitaoci su već istakli da je njegova vrijednost što sam uspio da ugradim humanost. Pisao sam da istini trasiram put, a neistinu potisnem", rekao je Nović na sinoćnjoj promociji.

On je dodao da neće žaliti ni truda, ni vremena ako roman podstakne bilo koga da pomogne nekom nemoćnom, osuđenom bez dokaza i krivice, i spasi ga od zlih ljudi.

Profesor Dragica Đekić istakla je da je glavni lik u knjizi žena koja je tragično postradala i proživjela zlu sudbinu samo zato što je Srpkinja.

"Njena potresna kazivanja svjedoče o zloj sudbini srpskog naroda u Hrvatskoj u to vrijeme. Mnogi su prošli i gore od nje jer nisu izvukli ni živu glavu", rekla je Đekićeva.

Ona ističe da je u romanu prikazana tragedija i golgota glavnog lika u vrijeme raspada bivše Jugoslavije.

"To je potresna ispovijest učesnika strašnog stradanja, svjedoka događaja i lojalnog građanina. Kazivanje glavne ličnosti dočarava borbu za goli život u vrijeme kad se sudilo bez suda, osuđivalo bez krivice, kad si bio kriv što si živ, a opasan što si svjedok zla", rekla je Đekićeva.

Izdavač romana je "Svet knjige" iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije