Književnost

U Trebinju preminuo čuveni lingvista Savo Pujić

U Trebinju preminuo čuveni lingvista Savo Pujić
Foto: N.N. | U Trebinju preminuo čuveni lingvista Savo Pujić
Vesna Duka

TREBINJE - U Trebinju je, nakon kraće bolesti, preminuo mr Savo Pujić, poznati bosanksohercegovački lingvista i izuzetni poznavalac leksike hercegovačkog kraja, koju je izučavao dugi niz godina.

Rođen je 1932. godine u Todorićima, kod Trebinja, gdje je završio osnovnu školu, a gimnaziju je pohađao u Trebinju, dok je srpski jezik i književnost završio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je i magistrirao.

Na Varšavskom univerzitetu izučavao je slavistiku, a u kriptografiji se obučavao u vojnoj školi. Radio je i kao profesor srpskog i francuskog jezika, zatim kao lektor i novinar na Radio Sarajevu, a nepune tri decenije, sve do rata, bio je urednik i glavni urednik u Zavodu za udžbenike u Sarajevu, da bi se penzionisanjem vratio u rodno Trebinje.

Autor je pravopisnih priručnika "Pravilno – nepravilno" (u koautorstvu sa J. Vukovićem) i "Azbučna/abecedna kolona", pokretač je i urednik bibliotečkog izdanja "Lingvistika – poetika", a dvadesetak posljednjih godina intenzivno se bavio hercegovačkom leksikom.

Za Srpski dijalektološki atlas obradio je narodne govore u devet tačaka jugoistočne Hercegovine (Pijesci u Dubravama, Gornje Hrasno, Кijev Do na Bobanima, Sedlari u Popovu, Glavska u Površi, Grab na Zupcima, Todorići u Trebinjskom polju, Plana kod Bileće i Semijova u Vranjskim), a u sklopu ovih istraživanja je sakupljao, popisivao i djelimično objašnjavao lokalna vlastita imena.

Rezultat ovih aktivnosti su studije "Porijeklo imena trebinjskih naselja" (Trebinje 2003), "Onomastika Površi trebinjske" (Beograd 2005) i "Onomastika Pridvoraca trebinjskih" (Beograd), a uz to je sakupio i obradio terminologiju navodnjavanja u Trebinjskom polju (Niš 2009) i opisao stari natapni sistem na Trebišnjici.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije