Književnost

U Trebinju preminuo čuveni lingvista Savo Pujić

U Trebinju preminuo čuveni lingvista Savo Pujić
Foto: N.N. | U Trebinju preminuo čuveni lingvista Savo Pujić

TREBINJE - U Trebinju je, nakon kraće bolesti, preminuo mr Savo Pujić, poznati bosanksohercegovački lingvista i izuzetni poznavalac leksike hercegovačkog kraja, koju je izučavao dugi niz godina.

Rođen je 1932. godine u Todorićima, kod Trebinja, gdje je završio osnovnu školu, a gimnaziju je pohađao u Trebinju, dok je srpski jezik i književnost završio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, gdje je i magistrirao.

Na Varšavskom univerzitetu izučavao je slavistiku, a u kriptografiji se obučavao u vojnoj školi. Radio je i kao profesor srpskog i francuskog jezika, zatim kao lektor i novinar na Radio Sarajevu, a nepune tri decenije, sve do rata, bio je urednik i glavni urednik u Zavodu za udžbenike u Sarajevu, da bi se penzionisanjem vratio u rodno Trebinje.

Autor je pravopisnih priručnika "Pravilno – nepravilno" (u koautorstvu sa J. Vukovićem) i "Azbučna/abecedna kolona", pokretač je i urednik bibliotečkog izdanja "Lingvistika – poetika", a dvadesetak posljednjih godina intenzivno se bavio hercegovačkom leksikom.

Za Srpski dijalektološki atlas obradio je narodne govore u devet tačaka jugoistočne Hercegovine (Pijesci u Dubravama, Gornje Hrasno, Кijev Do na Bobanima, Sedlari u Popovu, Glavska u Površi, Grab na Zupcima, Todorići u Trebinjskom polju, Plana kod Bileće i Semijova u Vranjskim), a u sklopu ovih istraživanja je sakupljao, popisivao i djelimično objašnjavao lokalna vlastita imena.

Rezultat ovih aktivnosti su studije "Porijeklo imena trebinjskih naselja" (Trebinje 2003), "Onomastika Površi trebinjske" (Beograd 2005) i "Onomastika Pridvoraca trebinjskih" (Beograd), a uz to je sakupio i obradio terminologiju navodnjavanja u Trebinjskom polju (Niš 2009) i opisao stari natapni sistem na Trebišnjici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije