Književnost

U četvrtak promocija romana "Generalisimus Suvorov"

U četvrtak promocija romana "Generalisimus Suvorov"
Foto: Ilustracija | U četvrtak promocija romana "Generalisimus Suvorov"

PRIJEDOR - U Prijedoru će u četvrtak, 22. marta, biti promovisan roman Leontija Rakovskog "Generalisimus Suvorov", izdanje na srpskom jeziku.

Promociju organizuju Narodna biblioteka "Ćirilo i Metodije" i Udruženje za očuvanje tradicije Prijedor, koje je izdavač romana na srpskom jeziku.

Na promociji će govoriri autor prevoda Vladimir Krčkovski, direktor biblioteke Mara Ećim, direktor Udruženja Željko Šormaz, te profesori Pero Gvero i Dejan Karlica.

Najavljen je i nastup Hora "Aleksandar Nevski" iz Banjaluke koji će prirediti veče ruskih i srpskih pjesama.

Pokrovitelj ovog izdavačkog poduhvata za popularizaciju ruske kulture i književnosti je grad Prijedor, a podršku promociji pružio je Ruski kulturni centar "Ruski mir" u Banjaluci.

Aleksandar Vasiljevič Suvorov je ruski vojskovođa i nacionalni heroj Rusije. Vojnu karijeru počeo je kao potporučnik, a završio kao generalisimus i trostruki feldmaršal - Ruske imperije, Austrijskog carstva i Kraljevstva Sardinije.

U bitkama je ostvario 62 pobjede, a nikad nijednu nije izgubio, pa ni onda kada je neprijatelj bio višestruko nadmoćan. Herojstvo i vojno znanje Aleksandra Suvorova doprinijeli su ogromnom ugledu, časti i slavi ruske države.

Promocija romana je zakazana za 19.00 časova u Pozorištu Prijedor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije