Književnost

U junu otvaranje kuće Ive Andrića u Herceg Novom

U junu otvaranje kuće Ive Andrića u Herceg Novom
Foto: Srna | U junu otvaranje kuće Ive Andrića u Herceg Novom

U Herceg Novom će u junu biti upriličeno svečano otvaranje kuće nobelovca Ive Andrića, nakon čega će, paralelno sa radovima na adaptaciji, biti organizovani kulturni pilot-programi, saopšteno je iz ove opštine.

"Programsko rješenje predviđa da ova kuća preraste u prostor javnog pamćenja, kao kuća sjećanja i mjesto podsticajnih dijaloga izazvanih podsjećanjima na Andrićevo kapitalno djelo i njegov boravak u Herceg Novom", navodi se u saopštenju.

Postavka u samoj kući i njenom vrtu, kroz koju će se posjetiocima otkrivati šta je ono opšteljudsko i univerzalno u sjećanjima na nobelovca što svako može da veže za sopstvene sisteme vrijednosti.

Na osnovu studije, Agencija za izgradnju Herceg Novog je već u januaru sačinila kompletno idejno rješenje za građevinsku revitalizaciju Andrićeve kuće i vrta.

Djelo nobelovca i njegove "hercegnovske godine" biće predstavljeni domaćim i stranim gostima putem knjiga, brošura i digitalnih sadržaja.

Andrićevu kuću posjetiće učesnici 11. međunarodnog simpozijuma posvećenog njegovom djelu - "Andrićeva sunčana strana", koji će, u organizaciji Instituta za slavistiku Univerziteta u Gracu i uz podršku hercegnovske opštine i Sekretarijata za kulturu, biti održan u Herceg Novom od 11. do 14. oktobra.

Riječ je o jednom od najreferentnijih međunarodnih naučnih skupova o Andriću ove godine na kome će učestvovati više od 80 proučavalaca Andrićevog djela iz Crne Gore, Srbije, BiH, Rusije, Danske, Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Grčke i Bugarske.

U toku su radovi na koncipiranju stalne i povremenih izložbenih postavki, književnih večeri, koncerata i predstava, tribina, naučnih skupova, koji bi bili organizovani uz saradnju sa domaćim i inostranim kulturnim iinstitucijama.

Ivo Andrić je kuću u Njegoševoj ulici u Herceg Novom sagradio 1964. godine, kada se sa suprugom Milicom doselio iz Beograda.

Nakon piščeve smrti, opština Herceg Novi otkupila je kuću od njegovih nasljednika, uz zamisao da ubuduće služi kulturi i umjetnosti.

Opština Herceg Novi obezbijedila je više od 190.000 evra za sanaciju kuće nobelovca Ive Andrića u okviru projekta koji finansira EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije