Književnost

Umro američki pisac Filip Rot

Umro američki pisac Filip Rot
Foto: Tanjug/AP | Umro američki pisac Filip Rot

Slavni američki pisac Filip Rot, dobitnik Pulitzerove nagrade za roman "Američka pastorala", umro je u utorak u 85-toj godini, objavili su američki mediji.

Rođen 1933. u Newarku u New Jerseyu u porodici američkih Jevreja  srednje klase porijeklom iz Galicije, Rot je u svojim djelima često tematizirao neuroze i opsesije jevrejskih intelektualaca u Sjedinjenim Državama.

Napisao je više od 30 romana i zbirki priča. Dobitnik je brojnih nagrada, a decenijama se nalazio na užem popisu kandidata za Nobelovu nagradu za književnost koju međutim nikada neće dobiti.

Diplomirao je književnost na Univerzitetu u Chicagu, te je predavao kreativno pisanje i komparativnu književnost na više univerziteta u SAD-u.

Pažnju čitalaca i kritike privukao je zbirkom priča "Zbogom, Columbus" 1959. godine, a svjetski uspjeh postigao je romanom "Portnoyeva boljka" deset godina kasnije.

Ostali važniji romani su mu "Pisac iz sjene", "Oslobođeni Zuckerman" i "Sabbathovo pozorište", te epska trilogija o američkom društvu u drugoj polovini 20- vijeka "Američka pastorala", "Udala sam se za komunista" i "Tragovi na duši".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije