Književnost

Uručene nagrade na "Višnjićevim danima"

Uručene nagrade na "Višnjićevim danima"
Foto: Srna | Uručene nagrade na "Višnjićevim danima"

BIJELJINA - Predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Bijeljini Mitar Novaković uručio je danas nagrade najboljim mladim piscima, recitatorima i besjednicima u okviru kulturne manifestacije "Višnjićevi dani".

Sumirajući šestodnevni program manifestacije koja se završava večeras, Novaković je rekao Srni da je obilježavanje 250 godina od rođenja velikog srpskog pjesnika Filipa Višnjića, čije je porijeklo iz ovih krajeva, animiralo u gradu sve kulturne radnike i poklonike kulture i umjetnosti.

On je poželio da posjećenost svih vrhunski pripremljenih sadržaja ubuduće bude i veća, te da manifestacija posvećena Višnjiću u Bijeljini, kao i na svim prostorima gdje žive i stvaraju Srbi, bude prilika za njegovanje tradicije i promovisanje savremenih tokova u kulturi i umjetnosti.

Na svečanosti u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" zahvalnice i knjige na poklon dobili su tri najbolja osnovca i tri srednjoškolca za literarne radove.

Predsjednik žirija Cvijetin Ristanović rekao je da se broj pristiglih radova smanjio i da bi bilo poželjno da na konkursu povodom "Višnjećevih dana" učestvuju sve škole u regiji.

Prvonagrađena u mlađoj kategoriji je Ružica Keranović, učenica devetog razreda Osnovne škole "Petar Kočić" u semberskom selu Brodac, a među srednjoškolcima najbolja je u literarnom stvaralaštvu bila Teodora Bunijevac, učenica četvrtog razreda Gimnazije "Filip Višnjić" u Bijeljini.

Najbolji recitator ovogodišnjih "Višnjićevih dana" u Bijeljini je među osnovcima Stefan Nenić iz škole "Knez Ivo od Semberije", a među starijim učenicima prvo mjesto su podijelile Jelena Đokić iz škole "Knez Ivo od Semberije" i Ivana Simeunović iz škole "Dvorovi".

Prvo mjesto za najbolje recitatore među srednjoškolcima podijelili su Đorđe Mirković i Isidora Davidović, oboje iz bijeljinske Gimnazije.

Na takmičenju u besjedništvu prvu nagradu osvojila je Jelena Đokić iz Osnovne škole "Knez Ivo od Semberije" među mlađim takmičarima.

Među srednjoškolcima prvo mjesto za autorsku besjedu na slobodnu temu podijelile su Katarina Radić iz Gimnazije "Filip Višnjić" i Jovana Barbu iz ekonomske škole u Bijeljini, te u kategoriji studenata Jefto Kalajdžić sa Pravnog fakulteta.

Folklornom i guslarskom večeri u Centru za kulturu "Semberija" i spuštanjem zastave "Višnjićevih dana" ispred Narodne biblioteke koja nosi ime slavnog pjesnika, večeras se završava ova kulturna manifestacija čiji su pokrovitelji Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske i Grad Bijeljina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije