Književnost

Velika Britanija zainteresovana za književnost RS

Velika Britanija zainteresovana za književnost RS
Foto: N.N. | Velika Britanija zainteresovana za književnost RS

BANJALUKA - Banjalučka "Kuća poezije" kao izdavač i istoimeno Društvo književnih prevodilaca ostvariće saradnju, kroz nekoliko projekata, s više kulturnih institucija u Londonu i Velsu.

Ovu vijest juče je za "Nezavisne" potvrdio Zdravko Kecman, osnivač i direktor "Kuće poezije", koji je istakao da su Britanci i predložili, a potom i potvrdili vijest o saradnji, a na osnovu ostvarenog uvida u rad ove književne asocijacije.

U okviru ovogodišnjih petih međunarodnih "Banjalučkih večeri poezije - Atlas evropske lirike", s institucijama kulture u Engleskoj biće ostvareno nekoliko projekata.

"Predstaviće se nagrada 'Evropski atlas lirike' sa dobitnicima, Evom Lipskom, Šonom O'Brajenom, Amirom Orom, Vjačeslavom Kuprijanovim i petim ovogodišnjim dobitnikom. Ovo je ujedno i mali jubilej, petogodišnjica ove nagrade. Predstavljanje će biti u vidu publikacije s obrazloženjem žirija za svakog dobitnika, njihovom pozdravnom riječju, esejima, intervjuima i fotografijama samog događaja u Kulturnom centru Banski dvor", pojasnio je Kecman.

Biće to poseban omaž nagradi i dobitnicima jer će promocija publikacije biti održana ne samo u Londonu i Banjaluci, već i u Moskvi, Krakovu, Ljubljani, Trstu i Tel Avivu.

"Takođe, 'Kuća poezije' uvrštena je za finansijsku pomoć kod britanske vlade s izdavačkim programom u kojem bi pjesnici prevodili pjesnike. Pripreme će se odvijati u toku 2018, a realizacija u toku 2019. godine. Ono što je posebno važno je predstavljanje  savremenih srpskih književnika, gdje bi u obimnijem tematu londonskog časopisa 'Poem' bili objavljeni radovi savremenih srpskih pjesnika na engleskom jeziku", pojasnio je Kecman.

Potvrdio je da je u pripremi saradnja s regijom Vels i saradnja s kulturnim centrom "Courtyard Qrte Centre" u Herfordu, koja bi se odvijala u prevođenju, učešću na promocijama, međusobnim posjetama, objavljivanju knjiga, predstavljanju u medijima i pred publikom.

"Za početak, časopisi 'Književnik' i 'Katedra' će odigrati značajnu ulogu prevođenja i promovisanja banjalučke i velške književne scene", istakao je on.

Kecmanu je takođe ponuđeno da održi predavanje na Univerzitetu "Roehampton", gdje bi govorio o mitologijama u svom književnom djelu.

"Mi smo veoma zadovoljni što je u tako značajnoj zemlji i kulturi prepoznat naš rad i što nam je ponuđen nemali broj projekata. Naravno, da nam je za ostvarenje ovoga zadatka potrebna podrška grada Banjaluka i Ministarstva prosvjete i kulture RS, ali se nadamo da će oni moći prepoznati napore koje činimo da se predstavimo u međunarodnim okvirima", kazao je Kecman.

Iz dopisa koji je na adresu "Kuće poezije" stigao sa Univerziteta "Roehampton" navodi se da smatraju da je cjelokupno djelo ove izdavačke kuće na književnom polju veoma značajno, te da se poklapa sa svim vrijednostima savremene međunarodne literarne scene i stvaralačkog kriterijuma. Rukovodioci projekata s engleskim institucijama kulture su Fiona Sampson, Peter Salomon, Zdravko Kecman, Zoran Jungić, Biserka Rajčić, Minja Golubović, Aleksandra Čvorović i Nina Kecman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije