Književnost

Završava sajam knjige u Banjaluci: Kuprijanov osvojio nagradu

Završava sajam knjige u Banjaluci: Kuprijanov osvojio nagradu
Foto: Ilustracija | Završava sajam knjige u Banjaluci: Kuprijanov osvojio nagradu, Đurovićeva publiku

BANJALUKA - Dodjela nagrade Vjačeslavu Kuprijanovu, zatvaranje 2. međunarodnih susreta pisaca i promocija knjige priča za djecu Ljiljane Habjanović-Đurović obilježili su protekli vikend na 22. međunarodnom sajmu knjige u Banjaluci, koji se završava danas.

Ljubiteljima pisane riječi ostao je još jedan dan da, ako nisu, izaberu štivo za sebe, a literatura koja bez sumnje mnogo plijeni ovdašnju čitalačku publiku jeste ona koju piše Habjanović-Đurovićava. Ovaj put pred mnogobrojnom publikom ona je promovisala svoju knjigu priča za djecu "Iva i lutka".

Poznatom ruskom piscu Vjačeslavu Kuprijanovu u vikendu iza nas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, a u organizaciji i sklopu Sajma knjige, dodijeljena je nagrada 2. međunarodnih književnih susreta "Banjaluka 2017" za cjelokupno književno djelo.

Obraćajući se prisutnima Kuprijanov je rekao da je ova nagrada za njega lijepo iznenađenje, jer dolazi sa srpskih prostora.

On je naveo da ga Srbi previše vole, zbog čega ima obavezu da na tu ljubav odgovori svojim književnim djelom.

"Postoje mnogi ljudi s ovih prostora koje sam upoznao i koji su odigrali bitnu ulogu u mom stvaralaštvu. Među njima su pjesnici Vasko Popa i Miodrag Pavlović, pa je ovo nagrada i za beogradsku školu poezije", rekao je Kuprijanov, koji je i otvorio Sajam knjige.

Predsjednik žirija Ranko Pavlović rekao je da nagrada ide u prave ruke, jer je, kako je naveo, Kuprijanov jedan od najznačajnijih pjesnika današnjice.

Predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević poklonio je Kuprijanovu člansku knjižicu Udruženja.

Druge međunarodne književne susrete, na kojima su se publici predstavili pjesnici iz Srbije, Rusije, Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Litvanije, Engleske, Slovačke, Njemačke i Republike Srpske, organizovalo je Udruženje književnika Srpske uz pomoć "Glasa Srpske" i Gradske uprave Banjaluka, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Srpske.

Zatvaranje istih, uz učešće svih gostujućih i domaćih pisaca, održano je u subotu uveče u restoranu "Splav", a tom prilikom pjesnici su govorili stihove o vodi. Posebno je zanimljivo bilo to da je svaki pjesnik napisao pjesmu o vodi, a sve pjesme su stavili u bocu i pustili niz Vrbas. Onaj ko pronađe bocu bilo gdje (u njoj su mail i kontakt telefon), očekuje ga vrijedna nagrada Udruženja književnika RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije